Египет по стъпките на Клеопатра - Александрия и круиз по река Нил

Самолет
Египет
8 дни / 7 нощувки
от 3573 лв.


Дата Цена Запитване
Ден 1 - (сряда): - 05.04.2023 г. - София – Хургада
Събираме се на летище София – Терминал 1/стария терминал /в 05,00 часа сутринта.
Отпътуване с чартерен полет на авиокомпания BH Air в 07:00 ч. за Хургада. Пристигане на международното летище в Хургада в 10:00 сутринта.  Посрещане от нашите партньори. Трансфер до хотела. Настаняване на база Ол Инклузив с включени алкохолни и безалкохолни напитки, почивка, плаж, свободно време. Нощувка.


Ден 2 - (четвъртък): - 06.04.2023 г. - Хургада- Луксор
Ранно ставане,сух пакет за закуска и в 05:30 часа отпътуване от хотела с дестинация Луксор с луксозен автобус. По желание на много от вас, ще осъществим посещението на храма на богинята Хатхор в Дендара. Сред храмовете, строени по времето на Птолемеите (царете от династията, наследници на Александър Велики) и на римските императори, могат да се изброят тези на остров Филе, Ком Омбо, Едфу, Есна и Дендара. С право тези храмове могат да бъдат наречени перлите на гръко-римския Египет. Храмът в Дендара е посветен на богинята Хатхор. Името означава „дом на Хор”, а Хор е царят и небесното божество, т.е. богинята е образ на небето.  
 
За египтяните женското начало е свързано с небето, а не със земята, както сме приучени да мислим с понятията на индоевропейските представи. След смъртта си мъртвият се ражда повторно в утробата на небето за нов живот. Хатхор е също и богиня на любовта, музиката и веселието. Тя се изобразява като жена с кравешки уши и рога или като крава, а лицето ѝ често краси музикалните инструменти – систри. В своя разрушителен и наказващ аспект богинята се нарича Сахмет (Силната) и се изобразява като женско същество с глава на лъвица. А небесната богиня като майка и закрилница се отъждествява с Изида.
Продължаваме с автобуса към Луксор и пристигане около 13:30 часа. Настаняваме се на луксозен круизен кораб „Amwaj Livingstone Cruise” Amwaj Hotels - Egypt - Nile Cruises , на който ще обядваме без включени напитки. В следобедните часове ще се отправим на посещение на храма в Карнак на 2,5 км от Луксор. Това е най-големият религиозен комплекс в света, своеобразна витрина на постиженията на египетската архитектура по време на царуването на 30 фараона. Религиозният комплекс се състои от три основни храма и няколко по-малки.  
 
По желание, бихме могли да организираме срещу допълнително заплащане посещение на светлинното шоу пред храма в Карнак. Връщане на круизния кораб.
Вечеря без включени напитки и нощувка на борда на кораба в Луксор. Нощувка.
 
 
Ден 3 - (петък): - 07.04.2023 г. - Луксор–Есна-Едфу
Закуска на круизния кораб. Ще се насладим на историята и мистерията на храмовете в Луксор. Отправяме се към  Дейр Ел Бахри – комплекс от гробници и погребални храмове на царете от Новото царство, разположен на западния бряг на Нил.  
 
Ще пристъпим в Долината на царете (Valley of Kings), където се намират 62 гробници на фараони, една от които е откритата през 1922 г. гробница на Тутанкамон и изумителният храм на Хатшепсут, управлявала Египет две мирни десетилетия. Този погребален комплекс на три нива е истински архитектурен шедьовър. Ще видим колосите на Мемнон – две масивни каменни статуи, изобразяващи седналия фараон Аменхотеп III. Когато били издигнати през 1350 г. пр.н.е. те пазели входа към гробницата на фараона.
 
След което ще се върнем обратно на кораба за обяд без включени напитки.
Отплаваме през Есна за Едфу, свободно време на круизния кораб.  
Вечеря без включени напитки и нощувка на борда на кораба в Едфу. Нощувка.
 
 
Ден 4 - (събота): - 08.04.2023 г. - Едфу – Ком Омбо – Асуан
Рано сутринта преди закуска и с типични рикши с конски впряг, ще посетим храма в Едфу който също е посветен на бог Хор, синът на Изида и Озирис. Строежът на храма започва през 237 г. пр.н.е., по време на управлението на Птоломей III и завършва почти 2 века по-късно, през 57 г., по време на управлението на Птоломей XII – бащата на прочутата Клеопатра.  
 
След което се връщаме на круизния кораб за закуска. Отплаваме за Ком Омбо.
Пристигаме в Ком Омбо и посещение на  храма на бог Собек в Ком Омбо.  
 
Връщаме се на круизния кораб където имаме обяд без включени напитки. Отплаваме за Асуан. Свободно време на круизния кораб.
Пристигаме в Асуан вечерта. Вечеря без включени напитки. Нощувка.


Ден 5 - (неделя) – 09.04.2023 г. -  Асуан – Абу Симбел – Асуан
Ранно ставане около 04:00 часа. Сух пакет за закуска и с автобус през пустинята се отправяме за посещение на Абу Симбел. През 1257 г. пр.н.е. фараон Рамзес II изсякъл два храма в солидната скала на западния бряг на река Нил по повод победата си в битката при Кадеш. Храмовете са били открити през 1817 г. от египтолога Джовани Батиста Белзони, който първи влиза във вътрешността им.
Комплексът се състои от голям и малък храм и интересен факт около него е, че поради строителството на язовира Насър от 1964 до 1968 година се провеждат спасителни операции по проект на ЮНЕСКО и двата храма са разглобени и преместени на платото, на 64 метра по-високо от оригиналното им местоположение.
 
 
Съвсем наблизо до Големия храм се намира т.н. Малък храм или храмът на Хатхор (Hathor) и Нефертари (Nefertari). Това е първият в историята на Египет храм, посвещаван на царица и освен това големината на женската статуя е същата като на Рамзес, противно на обичаите статуите на жените и децата да са с много по-малки размери.
 
След посещението на Абу Симбел се връщаме в Асуан на круизния кораб, където имаме обяд без включени напитки.  
 
В следобедните часове ще посетим  Храма на Изида (Philae Temple). Той се намира на остров и до него ще стигнем с малка лодка. Първоначално той се е намирал на о.
Филае, който днес е залят от водите на яз. Насър. Храмът е спасен и пренесен на о.
Агилика, благодарение на мащабната спасителна операция на ЮНЕСКО.
 
Вечеря на круизния кораб без включени напитки. Свободно време. Нощувка.


Ден 6 - (понеделник) – 10.04.2023 г. - Асуан – Кайро - Александрия
Рано сутринта, около 03:30 часа напускаме круизния кораб със сух пакет за закуска и се отправяме към летището на Асуан. Вътреше полет на АК “Egypt Air” в 06:00 часа. Кацане в Кайро в 07:25 часа. Посрещане и трансфер до Александрия с луксозен автобус. Александрия е най-голямото морско пристанище в Египет и втори по големина град в страната. По времето на Римската империя, Александрия е бил арена на редица исторически събития, в които са взели участие Клеопатра, Юлий Цезар, Марк Антоний и други. Пристигане в Александрия и обяд в ресторант без включени напитки. Ще започнем нашата опознавателна обиколка с посещението на прочутата библиотека на Александрия. През вековете Александрийската библиотека е била една от най-големите и значими библиотеки в древния свят. Великите мислители на епохата, учени, математици, поети от всички цивилизации са идвали в нея да учат и обменят идеи. Цели 700 000 свитъка са запълнили харафтовете. Въпреки това, в една от найголемите трагедии в академичния свят за историята и учените е, че все още не могат да разберат, как е била унищожена. Според някои, Александрийската библиотека е случайно унищожена от Юлий Цезар по време на обсадата на Александрия. Вторият възможен виновник биха били християните. Последният възможен извършител на това престъпление би бил мюсюлманският халиф Омар.
Знае се, че Клеопатра прекарвала часове наред в библиотеката. Древните египетски свитъци били изпълнени със знанияоще от най-ранните дни на цивилизацията.
Освен уникални произведения на изкуството инезаменими писания, там имало и много прототипи на изобретения.
Но за съжаление те нямали копия и не били запазени в други коленции.
Изследователи все още се опитват да разкрият неверочтната история на Александрийската библиотека.
 
Ден 7 - (вторник) - 11.04.2023 г. - Александрия – Кайро
Закуска в хотела. Напускаме хотела и денят ни ще започне с посещение на Стълбът на Помпей, който се смята за чудо на изобразителното изкуство, разположено сред руините на Серапеум. Това е едно от най-важните места на Античността. Серапеумът е асоцииран гръцки храм, който е проектиран по време на царуването на царството на Птолемеите в Египет и е посветен на новия бог, боготворен в Александрия и всички в Египет, Серапис, за когото се смяташе, че е защитник на Александрия.
 
Продължаваме деня в Александрия с посещението Катакомбите на Ком Ком Ел Шукафа са най-голямото гробище, датиращо от гръко-римския период в Египет. Катакомбите са едни от най-зашеметяващите паметници в Александрия и се считат за най-добре запазените руини в Египет с характеристики, различни от тези на всяка друга катакомба в древния свят. Фасадата на главната камера е украсена с някои гръцки елементи, сред които е щитът на богинята Атина. Много митични богове могат да се видят като Дионис и легендарната Медуза,чиято визия била да защити гробницата.
 
Продължаваме с посещението на цитаделата на Кайтбай, разположена на остров Фарос, която е построена на мястото на стария фар, след като е бил разрушен от земетресение. Цитаделата на Александрия е кръстена на султан Ашраф Кайтбай, който е искал да защити град Александрия от Османската империя от директни заплахи. Фарът е заменен от цитаделата. Височината му е била почти 150 метра, като той е бил посветен на Посейдон, бога на морето и е бил  украсен с мраморни статуи. Фарът е смятан за едно от седемте чудеса на древния свят.
 
След посещението на цитаделата ще имаме обяд в ресторант без включени напитки.
Следобеда ще продължи с едно много интересно и не популярно място за посещение, а това е именно храма „Тапосирис Магна” в близост до Александрия. За посещението му,групата ни е получила разрешение от две министерства. Големият храм е древен египетски религиозен комплекс, посветен на бог Озирис, и в древни времена се е смятало, че е бил мястото на погребението на египетския бог Озирис. По последни се смята, че това е последното място за почивка на Клеопатра. „Тапозирис Магна“ е град, основан от фараона Птолемей II Филаделф между 280 и 270 г. пр.н.е. Името означава
"велика гробница на Озирис", която Плутарх идентифицира с египетски храм в града.  
 
Археолозите са правили интересни открития в храма. Сред тях попадат на мумия със златен език. Храмът Тапосирис Магна („големият храм на Озирис“) и преди е вълнувал археолозите, които вярват, че легендарната Клеопатра, последната египетска царица, която умира през 30 г. пр. Хр., е погребана тук. Екипът археолози  намерил мумии, покрити със злато, вероятно на някои от съветниците на Клеопатра. Археолози откриват двореца на Клеопатра преди повече от 4 десетилетия, който се намира на шест метра под водата на източното пристанище на Александрия. Скоро тук бе открит огромен тунел, който е пренасял вода до хиляди хора по време на разцвета му. Тунелът, дълъг 1305 метра.
Това е последният ни обект, който ще посетим в Александрия. След което се отправяме с автобус към Кайро. Пристигане и настаняване в „Oasis Cairo hotel” 4*. Вечеря в хотела без включени напитки и нощувка.


Ден 8 - (сряда): - 12.04.2023 г. -  Хургада – София
Закуска и освобождаване на хотела. Трансфер до летището в Кайро за директен чартърен полет за България  изпълняван от авиокомпания BH Air в 09:40 часа. Кацане в София в 13:20 часа.

Цени:
Дата на заминаване Човек в Двойна стандартна стая/каюта Единична стандартна стая/каюта
05.04.2023 г. € 1 827/3 573 лв. € 2 157/4 414 лв.
       
* Финално записване до 15.02.2023 г.

Условия:
1. Плащания:
-    Авансово плащане от 50 % депозит на човек при записване;
-    Доплащане: до 30 дни преди датата на отпътуване;  
 
2. Необходими данни за всички пътуващи* :
-    Три имена на латиница по международен паспорт – копие от задграничния паспорт; -  Единен граждански номер (ЕГН) или дата на раждане, ако лицето е чуждестранен гражданин;
-    Номер на паспорт и дата на валидност;
 
*Фирмата организатор не носи отговорност за изпратени неверни данни.
* Фирмата партньор на място има право да променя програмата и последователността на изпълнението ѝ.
 
2.    Анулационни срокове:
2.1.    Крайният срок, в който потребителят може да се откаже от договора (анулация), без да дължи неустойка е до 60 дни преди датата на пътуването.
2.2.    При анулация от 60 до 45 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на изискуемия депозит, съобразно условията на конкретната програма, но не по-малко от 50% от цената на пътуването.  
-    Ако направената анулация е от 45 до 20 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 70% от цената на пътуването;
-    Ако направената анулация е 20 и по-малко дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 100% от цената на пътуването;

ВАЖНО: Промяна на цената е възможна при: промяна на транспортни разходи /гориво/, летищни, пристанищни и др. такси; промяна с повече от 3% на валутния курс в периода м/у датата на сключване на договора и отпътуването; непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи.
Обменният курс използван за изчисляване на програмата EUR/USD e 1.18.
Поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпаниите могат да начислят т.нар. горивна такса (fuel surcharge). В такъв случай туроператорът си запазва правото да променя цената на пътуването с фактическата стойност на горивната такса и тя ще е дължима за всички резервации за полета, за които тя се начислява, без значение кога те са направени. Цените на горивата в програмата в София и Хургада  са калкулирани с параметри $780/тон и 1 евро = 1.18 долара. При промяна на цените на горивата може да бъде начислена горивна такса. Тази такса следва да бъде обявена от туроператора и заплатена от потребителя не по-късно от 21 дни преди датата на заминаване.
 
ВНИМАНИЕ: Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което фирмата ще информира своевременно пътниците.  
 
Забележка: Фирмата организатор НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.
 
Важно: За Деца до 18 г. пътуващи без родителите или само с един от тях трябва да имат оригинал и ксерокопие на нотариално заверена декларация, че и двамата родители са съгласни детето да пътува в чужбина. Ако дете под 18 години пътува само с един от родителите си (или с друг придружител, различен от родител), той трябва да носи нотариално заверено пълномощно от не пътуващия родител + копие от него (а ако пътува с друг придружител – и от двамата родители) за излизане на детето в чужбина (в случай че детето пътува с двамата си родители, но те са с различни фамилии, те трябва да предоставят акта за раждане на детето, както и копие от него). Този документ ще послужи пред българските гранични власти.
Чужденци влезли в Република България със собствен транспорт /лек автомобил/, не могат да напускат границите на страната с друг вид транспорт.
 
Важна информация:  
За пътуване до Египет се изисква валиден международен паспорт. Паспортът трябва да е с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в страната. Не се изискват допълнителни ваксини.
 
* Изрично се забранява изнасянето от територията на Египет всякакъв вид корали или подобни, което  подлежи на строги санкции във вид на големи парични глоби и арест!  
 
Необходими документи:
-    Международен паспорт
-    В Вгипет няма санитарни или други специфични изисквания
  • Самолетен билет с директен чартърен полет на авиокомпания „BH Air” София - Хургада/Кайро - София с включени летищни такси;  
  • Един салонен багаж до 7 кг. и  чекиран багаж 20 кг.;  
  • Всички трансфери по програмата с климатизиран автобус;  
  • 2 обяда в Александрия;
  • 1 нощувка в Александрия в „Steigenberger Cecil Alexandria Hotel” 4* (или подобен) със закуска и вечеря без включени напитки;
  • 1 нощувка в Кайро в хотел „The Oasis Hotel Pyramids” 4* (или подобен) с включена закуска и вечеря без напитки;
  • 4 нощувки на база пълен пансион(закуска, обяд и вечеря) без включени напитки на борда на круизен кораб „Amwaj Livingstone Cruise” 5* от Луксор до Асуан;
  • 1 нощувка в Хургада в хотел „Tropitel sahl Hasheesh Resort” 5* на база Ол Инклузив;
  • Самолетен билет - директен вътрешен полет на авиокомпания „Egypt Air” от Асуан до Кайро;
  • Посещение и входни такси на всички обекти и храмове упоменати в програмата на тази екскурзия;
  • Специално разрешение с включени правителствени такси от две Министерства на Египет само за нашата групата за посещението на Тапосирис Магна в Александрия, което се издава 60 дни преди датата.
  • Обслужване от местни екскурзоводи  на английски език и придружени с водач от фирмата, който ще осигури съдействие по време на всички трансфери и екскурзии по програмата; •     Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро и покритие за Covid 19;
  • Водач от фирмата организатор по време на цялото пътуване и целия престой; 
  • Лични разходи;
  • Входна виза за Египет – $ 25, заплаща се на летището в Кайро от всеки индивидуално и лично при издаването и. Заплаща се от всички, както от възрастни, така и от деца. При смяна на цената, туристите ще бъдат уведомени своевременно;
  • Бакшиш $ 35-еднoкратно, в Египет е прието да се дава бакшиш за египетския гид и шофьорите на автобусите, който ще се събере само от възрастни/без деца/ при пристигането ни. Както за Кайро, така и за всички останали градове е прието да се дава бакшиш на гидове и екскурзоводи.
  • В Египет е прието по желание да се дава бакшиш на персонала в хотелите/круизния кораб индивидуално при настаняване и напускане!
  • Напитки в хотели и ресторанти по време на хранения.
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" - доплащането е около 5% от цената на  пакета и срока на анулация. Предлагаме възможност за добавяне на такава, съгласно условията на застрахователна компания "Алианс";
  • Горивна такса – обявява се 21 дни преди полета (ако авиокомпанията наложи такава);
  • PCR тест направен до 72 часа преди влизане в Египет (към днешна дата 05.01.2023 г. – такъв не се изисква)
  • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност и специални потребности.
Условия:
1. Плащания:
-    Авансово плащане от 50 % депозит на човек при записване;
-    Доплащане: до 30 дни преди датата на отпътуване;  
 
2. Необходими данни за всички пътуващи* :
-    Три имена на латиница по международен паспорт – копие от задграничния паспорт; -  Единен граждански номер (ЕГН) или дата на раждане, ако лицето е чуждестранен гражданин;
-    Номер на паспорт и дата на валидност;
 
*Фирмата организатор не носи отговорност за изпратени неверни данни.
* Фирмата партньор на място има право да променя програмата и последователността на изпълнението и.
 
2.    Анулационни срокове:
2.1.    Крайният срок, в който потребителят може да се откаже от договора (анулация), без да дължи неустойка е до 60 дни преди датата на пътуването.
2.2.    При анулация от 60 до 45 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на изискуемия депозит, съобразно условията на конкретната програма, но не по-малко от 50% от цената на пътуването.  
-    Ако направената анулация е от 45 до 20 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 70% от цената на пътуването;
-    Ако направената анулация е 20 и по-малко дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 100% от цената на пътуването;
ВАЖНО: Промяна на цената е възможна при: промяна на транспортни разходи /гориво/, летищни, пристанищни и др. такси; промяна с повече от 3% на валутния курс в периода м/у датата на сключване на договора и отпътуването; непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи.
Обменният курс използван за изчисляване на програмата EUR/USD e 1.18.
Поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпаниите могат да начислят т.нар. горивна такса (fuel surcharge). В такъв случай туроператорът си запазва правото да променя цената на пътуването с фактическата стойност на горивната такса и тя ще е дължима за всички резервации за полета, за които тя се начислява, без значение кога те са направени. Цените на горивата в програмата в София и Хургада  са калкулирани с параметри $780/тон и 1 евро = 1.18 долара. При промяна на цените на горивата може да бъде начислена горивна такса. Тази такса следва да бъде обявена от туроператора и заплатена от потребителя не по-късно от 21 дни преди датата на заминаване.
 
ВНИМАНИЕ: Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което фирмата ще информира своевременно пътниците.  
 
Забележка: Фирмата организатор НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.
 
Важно: За Деца до 18 г. пътуващи без родителите или само с един от тях трябва да имат оригинал и ксерокопие на нотариално заверена декларация, че и двамата родители са съгласни детето да пътува в чужбина. Ако дете под 18 години пътува само с един от родителите си (или с друг придружител, различен от родител), той трябва да носи нотариално заверено пълномощно от не пътуващия родител + копие от него (а ако пътува с друг придружител – и от двамата родители) за излизане на детето в чужбина (в случай че детето пътува с двамата си родители, но те са с различни фамилии, те трябва да предоставят акта за раждане на детето, както и копие от него). Този документ ще послужи пред българските гранични власти.
Чужденци влезли в Република България със собствен транспорт /лек автомобил/, не могат да напускат границите на страната с друг вид транспорт.
 
Важна информация:  
За пътуване до Египет се изисква валиден международен паспорт. Паспортът трябва да е с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в страната. Не се изискват допълнителни ваксини.
 
* Изрично се забранява изнасянето от територията на Египет всякакъв вид корали или подобни, което  подлежи на строги санкции във вид на големи парични глоби и арест!  
 
Необходими документи:
-    Международен паспорт
-    В Вгипет няма санитарни или други специфични изисквания

Египет е държава в североизточната част на Африка с населени места, съсредоточени предимно край течението на река Нил. Голяма част от страната се заема от пустинята Сахара.
Египет граничи с пясъчните пустини на Судан, със Средиземно море, с Либия и с Червено море, известно с красивтите си коралови рифове.
Столицата, и най-големият град в Египет, е Кайро. Изповядваната религия от населението е ислям. Официалния език - арабски. Климатът е горещ пустинен. Местната валута е египетска лира.
Република Египет е наследник на древна цивилизация, датираща от над 5000 години. Историята на държавата впечатлява със своите богове, владетели, храмове и гробници. Останки от Древен Египет, превзети от пясъците на пустинята и времето, са предмет на археологически разкопки. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинксът, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.
Египет е известен като международна туристическа дестинация с луксозните си курорти в Шарм ел Шейх, Таба и Хургада.

Оферта № Е239

Планирайте престоя си