Мардин - земя на толерантността

Самолет
София - Мардин - Дара - Мидят - Шанлъурфа - Гьобекли тепе - Адъяман - Газиантеп - Хатай - София
8 дни / 7 нощувки
от 1927 лв.

За 21.09.2022 г. няма свободни места!

Очаквайте скоро нови дати за месец май 2023 г.


Дата Цена Запитване

ОФЕРТАТА Е ИЗТЕКЛА!
Моля проверете други наши предложения за Екскурзии Турция


Ден 1 - 21.10.2022 г. (петък)
София - Истанбул - Диарбекир
 
Среща в 07.30 ч. на летище София, Терминал 2, за полета София - Истанбул - Диарбекир. Пристигане в град  Диарбекир в 14.55 ч., трансфер до град Мардин (около 1 час), настаняване в хотела и свободно време.
 
Ден 2 – 22.10.2022 г. (събота)
Дара - Мидят
 
Закуска в хотела.
Обиколката започва с посещение на Дейрул Зафарански манастир (датиран от V век). Известен като Шафрановия манастир, заради шафрановите полета около манастира. Известен както с богатата си история и с пещерите, изсечени от монаси в скалите, така и с уникалния си каменен таван без свързваща композиция – плочите са наклонени и се самоподдържат, като се подпират една на друга вече над 1000 години.
 
Древен град Дара
Античният византийски крепостен град Дара (VI век) е основан около 30 години след падането на древния Рим и е бил важен център в древна Месопотамия. Днес е една от най-популярните туристически дестинации със своите скални пещери, в които са открити костите на над 30 000 души и с издълбания в скалите християнски храм. Често е сравняван с комплекса Петра в Йордания.
 
Манастирът Мор Гавриил
Основан е през 397 г. от сирийски православни монаси. Оттогава работи без прекъсване, като всяка година приема около 20 000 поклонници.
 
Старият град Мидят
Разходка по улиците на този древен град с красива ориенталска архитектура, зад чиито високи стени се издигат величествени златни къщи с резбовани прозорци и врати. Град Мидят се споменава в историята още през 8 век пр.н.е., когато е превзет от асирийския цар, но в продължение на векове многократно е бил превземан от различни завоеватели - персийци, гърци, римляни, араби и монголи, което определя и днешния облик на града.
 
Конукеви - къща за гости
Най-известната атракция в Мидят. Каменната къща за гости на губернатора - най-високият административен пост в стария град. В Конукеви е заснет популярния в Турция телевизионен сериал "Силата", поради което достъпът до къщата е бил затворен в продължение на години. Нощувка в Мардин.
 
Ден 3 – 23.10.2022 г. (неделя)
Мардин

Закуска в хотела. Пешеходна обиколка на Мардин с посещение на Медресето Зинджирие. Построено през 1385 г. от последния Артукид султан Мелик Неджметин Иса бин Музафер Давуд бин Ел Мелик Салих, който управлява в Мардин. Мелик Неджмеддин Иса, е известен с битките си с армията на Тимури е бил затворен за известно време в това медресе.
Отпътуване за Шанлъурфа. По пътя разглеждане на град Харран. Харран е един от най-старите градове в света, сцена на библейски събития. Харран е най-известен с връзките си с историята за пророка Авраам и се споменава в Стария завет като мястото, където Авраам и неговото семейство са пребивавали няколко години на път от Ур до Ханаан (Палестина). И до днес местното население на Харран живее в къщи като кални тухлени кошери, чиято архитектура е оцеляла над 3000 години. Нощувка в Шанлъурфа.
 
Ден 4 – 24.20.2022 г. (понеделник)
Шанлъурфа
 
Закуска в хотела.
Обиколка на град Шанлъурфа. Град с много богата история, районът е изиграл важна роля във формирането на християнството и кръстоносните походи. Местността Шанлъурфа има изключително богата древна история. Някои учени предполагат, че Адам и Ева са живели наблизо - в Гьобекли Тепе. Според еврейските и мюсюлманските традиции Урфа се смята за родното място на пророка Авраам. Районът също е тясно свързан с делото на Пророка (на арабски opey). Арменците също го смятат за свещен град - според тях тук е създадена арменската азбука. Урфа е град, който е завладян и доминиран от няколко цивилизации, включително шумери, вавилонци, хети, арменци, асирийци, перси, римляни, сасаниди, византийци и кръстоносци.
 
Балъклъгьол - свещено езерце с риби
Езерото със свещени шарани Балъклъгьол е езерце, отново свързано с историята на пророк Авраам. Намира се в двора на стара джамия от 12. век.
 
Археологически музей Шанлъурфа
Археологическият музей Шанлиурфа разполага с 14 основни изложбени зали и 33 анимационни зони. Освен това в района на археопарка има хронологични примери на сгради, отразяващи архитектурните особености на периода и зона за обучение за разкопки, подходяща за експериментални археологически проучвания.
Археологическият музей Шанлиурфа заема важно място сред световните музеи по отношение на артефакти от неолита. Тук са изложени артефакти и скулптури от Гьобеклитепе, най-стария храм в света. Посещавайки този раздел, ще получите важна информация за вярванията на хората от периода, благодарение на релефите на леопард, дива свиня, щъркел, лисица, газела, скорпион, змия и човек без глава в храмовите структури, както и ще видите впечатляващо копие на храма Гьобекли Тепе в отделен раздел.
 
Гьобекли тепе, храмов комплекс
Храмовият комплекс Гьобекли тепе (10 000 пр.н.е.) е открит от археолози през 1994 г. Смятан е за най-старият храм в света, наречен „Турския Стоунхендж“, въпреки че Гьобекли Тепе е по-стар от Стоунхендж с цели 7000 години (!), а също и от египетските пирамиди и всички останали следи от древни цивилизации, открити на планетата! Отпътуване за град  Адъяман. Нощувка.
 
Ден 5 - 25.20.2022 г. (вторник)
Адъяман / Немрут
 
Закуска в хотела. Едночасова разходка по река Ефрат. Разглеждане на потъналия град Халфети - модерен град под вода! Къщи, училища, джамия... Част от града е наводнена заради строежа на язовир през 1999 година, крепостта Румкале - добре запазена римска крепост от късноримския и средновековния период, която се намира на десния бряг на река Ефрат.
 
Посещение на планината Немрут
Вълшебно място! Светилището на планината Немрут е гробницата на Антиох I Комеген, която е включена в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство. Планината се намира в югоизточна Турция в планините Тавър. Височината е 2150 метра над морското равнище.
 
Историческия мост Чендере
Историческият мост, разположен на потока Чандер в Адъяман, е известен като един от най-старите мостове в света, които все още се използват днес. Намира се на 55 км от Адъяман в древно селище, известно днес като Ески кале. Това е вторият по големина арков мост, построен от римляните. Дължината му е 120 м, ширината е 7 м. Изграден е от 92 камъка, всеки с тегло 10 тона. Отпътуване за град Газиантеп. Нощувка.
 
Ден 6 – 26.10.2022 г. (сряда)
Газиантеп
 
Закуска в хотела. Газиантеп, най-големият град в Югоизточен Анадол, е богат мегаполис с население почти 2 милиона души. Като едно от най-старите селища в Анадола, градът е бил дом на много цивилизации и е запазил значението си във всеки период от богатата си история. Местоположението на града на пресечната точка на Месопотамия и Средиземно море го превръща в място за срещи на различни цивилизации, култури и религии. Пътят на коприната го превърща във важен културен и търговски център.
 
Посещение в музея на мозайката Зеугма. Покритата част на музея заема площ от 25 000 кв. метра, откритата - 30 000 кв. м. Размерът му е сравним с Националния музей Бардо в Тунис - най-големият  музей на мозайки в света. В музея има много артефакти от римската епоха, но основният символ на музея е фрагмент от една от мозайките – ромско момиче. Очите на момичето са разположени по такъв начин, че сякаш следват наблюдателя.
 
Медничарски пазар Бакърджълар. Този ориенталски пазар е един от петте най-големи исторически базара в Турция. Незабравим вкус, смесица от модерност и история. Бизнесът с мед с над 500-годишна история в Газиантеп продължава и днес и все още се произвежда от „медни майстори“. Пазарът ще ви очарова и предлаганата красива, ръчноизработена бродерия, ще се докоснете до нейната дълбока история и забавни майстори. Пазарът е най-старата търговска зона в града.
 
Алмаджъ пазар. Ориенталски пазар за подправки, местни продукти и сувенири (Ябълков пазар). Алмаджъ пазар ще ви очарова с орехови колбаси, плодова каша от внимателно подбрани шамфъстъци антеп, сушени зеленчуци, висящи от тавана, вкусни чайове, прочутото кафе „Meненгич“ и разнообразие от подправки.
 
Кафене Тахмис. Автентично ориенталско кафене „Тахмис 1635“. Това кафене се намира на връхната точка на града, а нейната фирмена напитка е печено диво кафе от шам фъстък. Нощувка в Газиантеп.
 
Ден 7 – 27.10.2022 г. (четвъртък)
Газиантеп - Хатай
 
Закуска в хотела в Газиантеп. След  закуската отпътуване за град Хатай. Посещение на църквата „Св. Петър“. Една от най-старите църкви и главно светилища на християнството, първата пещерна църква в света, където апостол Петър чете своите проповеди. Издълбана е в скалите на Стара планина и има дълбочина 13 м, ширина 9,5 м и височина 7 м.
 
Хотел музей Антакия.  При строежа на хотела са открити древни разкопки и мозайки, затова днес сградата на хотела изглежда като надвиснала над древните руини. Следва посещение на Археологическия музей. Хатай е градът на мозайките. В околностите му вече са открити хиляди мозайки. Разрешени са само археологически разкопки, а територията е под закрилата на ЮНЕСКО.
 
Тунел на Тит Веспасиан / Пещера Бешикли. Истинско чудо на древното инженерство, разположено в покрайнините на малкия турски град Самандаг. Римска сграда, 1 век пр.н.е. Ще посетим и Некропола, изсечен в скалата. Следва посещение на манастир „Свети Симеон Стълпник“. В продължение на много векове манастирът е бил център на поклонение, където в древни времена са идвали хора за изцеление. Това е място за молитва, място на чудеса и сила! Настаняване в хотела в Хатай.
 
 
Ден 8 – 28.10.2022 г. (петък)
Хатай
 
Закуска в хотела. Свободно време и трансфер до летището за полет в 12.45 ч. от  Хатай през Истанбул за София. Пристигане в София в 20.25 ч.
  • Самолетни билети по маршрут София - Истанбул - Диарбекир - Хатай - Истанбул - София
  • Ръчен багаж до 7 кг., чекиран багаж до 23 кг на човек
  • 7 нощувки в централно разположени  хотели 4*
  • 7 закуски
  • Транспорт с луксозен миниван
  • Всички трансфери описани в програмата
  • Всички входни такси на посещаваните обекти

 
  • Медицинска застраховка отказ от пътуване (5% от пакетната цена)
  • Медицинска застрахова за чужбина
  • Храна и напитки, които не са упоменати в програмата
  • Бакшиши за екскурзовод и шофьор
Условия за записване:

Депозит в размер на 50% от стойността на офертата.
Пълно плащане 20 дни преди датата на отпътуване.

Цена на човек настанен в двойна – 1927 лева.
Възможно е доплащане за единична стая след запитване.


 

Оферта № Е135

Планирайте престоя си