Узбекистан - сърцето на пленителна Азия

Самолет
София - Ташкент - Ургенч - Хива - Бухара - Самарканд - Ташкент - София
9 дни / 7 нощувки
от 3225 лв.


Дата Цена Запитване
Ден 1

Отпътуване в 21.15 ч. от летище София (Терминал 2) за Истанбул с полет на авиокомпания "Turkish airlines". Кацане в Истанбул в 22:45 ч.

 
Ден 2

Отпътуване за Ташкент в 01:05 ч. с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Пристигане на летището в Ташкент в 07:25 ч. Трансфер до хотела. Настаняване. Закуска в хотела, кратка почивка. Следва сити тур в Ташкент - най-големия град в централна Азия. Туристическа програма в узбекистанската столица с местен екскурзовод: старата историческа част на Ташкент; религиозният комплекс "Хазрати Имам", където е запазен световноизвестният Коран oт VII век на халиф Oсман, считан за най-стария Коран в света; медресето Барак хан, където се намира най-богатата библиотека на източни ръкописи; пазарът "Чорсу" – един от най-старите в страната, където са се събирали и търгували кервани от 4-те посоки; пътуване в Ташкентското метро - единственото метро в цяла Централна Азия, красиво колкото и метрото в Москва; площадът "Амир Тимур" - централният площад на Ташкент, който е заобиколен от сградите на известния хотел "Узбекистан", Юридическия университет (бившата Девическа гимназия), музея "Амир Тимур", който носи името на пълководеца на средновековната империя; Националната опера и балет; Площадът на независимостта - любимо място за разходка на местните с красиви фонтани и зелени площи; Музеят за приложни изкуства, в който се помещават над 7000 образци на приложни изкуства - ръчно изработени бродерии, шапки, бижута, килими и други примери на занаятчийски произведения от началото на 19. век до наши дни. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
 

Ден 3

Закуска - сух пакет. Ранен трансфер до летището в Ташкент и вътрешен полет за Ургенч (1093 км, продължителност на полета 1 ч. 30 мин.  (07:00-08:30 ч.). Отпътуване за Хива - на (30 км).
Запознанството с Хива, тюркоазената перла на Узбекистан, ще започне с пешеходна разходка с местен екскурзовод. Архитектурният комплекс "Ичан Кала" – обект под закрилата на ЮНЕСКО и археологически музей под открито небе, обграден от крепостни стени, включва повече от 60 исторически паметника и 250 старинни къщи, сред които множество древни дворци, джамии, мавзолеи, медресета, минарета, местен базар и работилница на местни занаятчии. Най-значимите обекти са медресето "Мохамед Амин хан" - най-голямото в Централна Азия, медресето "Мохамед Рамин хан" - наречено на един от най-образованите представители на династията Кунграт, който някога е управлявал Хива; минарето "Калта", изцяло покрито с остъклени плочки и плочки Майолика, символ на града с впечатляващи размери; джамията "Джума"; дворецът "Таш Хаули" - лятната резиденция на хановете от Хива; мавзолеят на Пахлаван Махмуд - известен поет и воин от XIV век; минарето "Ислам Ходжа" - най-голямото в Узбекистан с височина от почти 57 метра; крепостта "Куня Арк", от където се открива панорамна гледка към стария град. Свободно време в града. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

 
Ден 4

Закуска в ресторанта на хотела. Отпътуване от Хива за Бухара по Великия път на коприната (480 км). Пътят между Хива и Бухара  прекосява пустинята Къзълкум - 11-ата по големина в света. От пътя се открива зашеметяваща гледка към бреговете на река Амударя (в древноста-Оксус). Пристигане в Бухара късно следобед. Настаняване. Свободно време. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
 

Ден 5
 
Закуска в ресторанта на хотела. Туристическа програма в Бухара с местен екскурзовод: архитектурният комплекс „Ляби Хауз", съставен от три големи монументални сгради - две медресета „Кукелдаш“ и „Нодир Диван Беги“ и ханака „Диван Беги“; джамията "Магоки Аттари", датираща от зороастризма; медресето "Чор Минор", известно като "Четирите минарета" - смята се, че декорните елементи на кулите отразяват религиозно-философското разбиране на четирите световни религии; търговските куполи – Токи Сарофон, Телпак, Тими Абдула-хан, Токи Заргарон, където се продават килими, тъкани и бижута; медресето "Улуг Бег"; минарето "Калян" – символът на града, който доминира на хоризонта в Бухара със завидните си размери; джамията "Калян"; медресето "Мири-Араб"; Бухарската крепост - символ на властта и бивша резиденция на хановете на Бухара. Вечеря с музика на живо и узбекски танци в местен ресторант. Нощувка.
 

Ден 6
Закуска в ресторанта на хотела. Отпътуване от Бухара за Самарканд (280 км) - някогашната столица на империята на Тимур, а  днес част от Списъка за световно и културно наследство на ЮНЕСКО. Обликът на пустинния град се формира от богато украсени дворци и джамии, медресета и мавзолеи, извисяващи се минарета и масивни куполи. Настаняване в хотела. Туристическа програма в Самарканд с местен екскурзовод следобяд: световноизвестният площад "Регистан" - сърцето на града, където се намират трите красиви медресета "Улуг Бег", "Шер Дор" и "Тила Кори"; джамията "Биби Ханъм", наречена в чест на най-възрастната и любима съпруга на Тимур и мавзолеят "Гур Емир" - царската гробница на Тимур и неговите потомци, чиято архитектура се смята за прототип на други подобни паметници в Азия, включително на "Тадж Махал" в Агра. Вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела. Нощувка.
 

Ден 7
 
Закуска в ресторанта на хотела. Туристическата програма в Самарканд с местен екскурзовод продължава със Сиабския пазар, предлагащ голямо разнообразие от ръчно изработени музикални иструменти и красиви изтъкани килими; обсерваторията "Улуг Бег" - астрономическото чудо на средновековния Узбекистан; историческият музей "Афрасиаб", в който се помещават най-ценните артефакти от древната история на Самарканд, илюстриращи историята на града по време на завоюването на Александър Велики; мавзолеят на библейския пророк Даниил, почитан като свято място от представителите на три световни религии – исляма, юдаизма и християнството. Посещение на некропола "Шахи Зинда" (бълг. "Живият цар") - комплекс от 11 мавзолея, наричан още "Град на мъртвите". Изключителните шедьоври от теракота, мозайки и заплетени облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори, а заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Посещение на фабрика за производство на самаркандска хартия от кора на черница. Отпътуване за Шахрисабз, известен като родното място на Тимур. Туристическа програма с местен екскурзовод: мемориалният комплекс "Дорус Соадат" (бълг. "Обиталище на властта") - комплекс от два мавзолея, предназначени за цялата династия на Тимур; руините на двореца "Аксарай"; мемориалният комплекс "Дорут Тилават"; джамията "Кок Гунбаз" - най-голямата петъчна джамия в Шахрисабз; криптата на Амир Тимур. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
 

Ден 8
 
Закуска в ресторанта на хотела. Отпътуване за гр. Ташкент със скоростен влак. Настаняване в хотела. Свободно време за самостоятелна разходка, пазаруване, посещение на музеи. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
 

Ден 9
 
Закуска. Трансфер до летището в Ташкент. Отпътуване за Истанбул в 09.05 ч. с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Кацане в Истанбул в 12.15 ч. Отпътуване за София в 13.20 ч. с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Пристигане на летище София в 15.35 ч (Терминал 2).
 • Самолетен билет София - Истанбул - Ташкент - Истанбул - София на авиокомпания "Turkish airlines" с включени летищни такси, ръчен багаж до 8 кг и чекиран багаж до 30 кг;
 • Билет в икономична класа за полета Ургенч – Ташкент;
 • Транспорт с туристически автобус по маршрута;
 • 2 нощувки със закуски в хотел 4* в Самарканд;
 • 2 нощувки със закуски в хотел  4*  в Бухара
 • 1 нощувкa със закускa в хотел 4* в Хива;
 • 2 нощувки със закуска в хотел 4* в Ташкент;
 • 7 вечери в местни ресторанти (без включени напитки);
 • 1 празнична вечеря с музика на живо и узбекски танци в местен ресторант;
 • Посещение на фабрика за производство на самаркандска хартия от кора на черница;
 • 1 бутилка минерална вода на ден
 • Туристическа програма в Самарканд, Шахрисабз, Хива, Бухара и Ташкент;
 • Билет за високоскоростен влак по маршрута Самарканд - Ташкент;
 • Местен екскурзовод на руски език;
 • Входни такси за посещаваните по програмата обекти;
 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR на застрахователна компания "Евроинс".
 • PCR тест (при необходимост);
 • Допълнителни услуги по програмата;
 • Напитки по време на храненията;
 • Такси за снимане с фотоапарати и камери в туристическите обекти;
 • Бакшиши за екскурзовод и шофьор (3-5 USD на турист на ден - заплаща се задължително на място);
 • Входни такси за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание;
 • Обеди, разходи от личен характер;
 • За лица над 64 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ на ЗД „Евроинс“, която включва специални ковид условия;
 • „Отмяна на пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка;
 • Препоръчваме сключване на застраховка “Отмяна на пътуване” на ЗД "Евроинс", по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело и др. Повече информация - в офиса на Атлас Травелс.
Узбекският народ има богата и ярка история, чиито страници са неразривно свързани с историята на целия регион на Централна Азия. Узбекската земя е скъпоценен архив, който съхранява уникални исторически и археологически паметници от различни епохи. Никоя друга страна от Централна Азия няма толкова голям брой исторически и културни паметници. Територията на страната се счита за люлка на най-древната човешка цивилизация. 

Ще имате възможността да се докоснете до интересни забележителности в Узбекистан и да се запознаете с тайните на узбекската кухня. Тя се отличава със своята наситеност, която се дължи както на местни традиции, така и на привнасянето на чужди традиции от народи, които са преминавали по „Великия път на коприната. Също така за приготвянето на узбекските блюда е присъща ритуалност – например всеки четвъртък прочутият узбекски плов се приготвя само за мъже, а защо - ще разберете в Самарканд! Ще имате възможност да пробвате и други традиционни блюда на узбекската кухня и да усетите тяхната уникалност. Тайната не е само в технологиите за приготвяне – в Узбекистан се използват чисти и екологични продукти, което подрежда узбекската кухня в челните редици на световните гастрономически дестинации. 


Часово време: България 12 ч. Узбекистан 15 ч.
Резервации: депозит -30% от основната цена при резервация; доплащане - до 30 дни преди датата на отпътуване.
Анулации: до 31 дни преди датата на отпътуване - 50% от основната цена; от 30-я ден до деня на заминаване - 100% от общата цена!
Възможна е промяна в полетното разписание от страна на авиокомпанията.
Организаторът си запазва правото да променя маршрути и часове или да премества екскурзиите за друг ден, когато климатичните условия налагат това, за да се гарантира сигурността и качеството на услугата.
Допълнителни услуги се заявяват до 7 пълни работни дни преди датата на заминаване при наличие на свободни места.
Екскурзията се провежда при минимум 15 записани туристи.
Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ
Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

Република Узбекистан е държава в Централна Азия. Тя е светска, конституционна република. На север Узберистан граничи с Казахстан; на североизток с Киргизстан; на югоизток с Таджикистан; на юг с Афганистан и на югозапад с Туркменистан. Узбекистан има изход към Аралско море.

Часово време: България 12 ч. Узбекистан 15 ч.

Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

Оферта № Е134

Планирайте престоя си