Християнството в Египет

Самолет
Египет, Египет
8 дни / 7 нощувки
от 3264 лв.
Резервирай

Луксор, манастир „Св. Екатерина“, Шарм ел Шейх и Кайро
Начална дата Крайна дата Цена Запитване
Ден 1 - София – Хургада - Луксор
Събираме се на летище София – Терминал 1/стария терминал /в 06,00 часа сутринта и отпътуване с чартерен полет на авиокомпания BH Air в 08:00 ч. за Хургада. Пристигане на международното летище в Хургада около 10:00-10:30 сутринта. Посрещане от нашите партньори. Трансфер с климатизиран автобус към Луксор. Ще спрем за почивка и обяд в ресторант без включени напитки в град Qena. След което ще се отправим към  храма на богинята Хатхор в Дендара. Сред храмовете, строени по времето на Птолемеите (царете от династията, наследници на Александър Велики) и на римските императори, могат да се изброят тези на остров Филе, Ком Омбо, Едфу, Есна и Дендара. С право тези храмове могат да бъдат наречени перлите на гръцко-римския Египет. Храмът в Дендара е посветен на богинята Хатхор.

Името означава „дом на Хор”, а Хор е царят и небесното божество, т.е. богинята е образ на небето. За египтяните женското начало е свързано с небето, а не със земята, както сме приучени да мислим с понятията на индоевропейските представи. След смъртта си мъртвият се ражда повторно в утробата на небето за нов живот. Хатхор е също и богиня на любовта, музиката и веселието. Тя се изобразява като жена с кравешки уши и рога или като крава, а лицето ѝ често краси музикалните инструменти – систри. В своя разрушителен и наказващ аспект богинята се нарича Сахмет (Силната) и се
изобразява като женско същество с глава на лъвица. А небесната богиня като майка и закрилница се отъждествява с Изида.
Настаняване в хотел Steigenberger Nile Palace 4*. Свободно  време, след което ще направим и Сити тур на Луксор/обиколка на града. Вечеря в ресторант без включени напитки. Нощувка.


Ден 2 - Луксор
Закуска в хотела. Денят ни ще започне с посещението на музея в Луксор. Тук ще видим изложба на статуи и артефакти, датиращи от вековете преди Христа. Повечето експонати са намерени в местни храмове, а друга част са преместени директно от гробницата на Тутанкамон. Свободно време. След което ще посетим храма Medinet Habu. Древноегипетски храм, посветен на бог Амон, с редица барелефи и гробницата на фараон Рамзес III. Ще имаме обяд в ресторант в Луксор без включени напитки. В следобедните часове свободно време за всеки!!! Привечер, ще се отправим към храма в Луксор - най-големият музей под открито небе. Луксор е разположен върху останките на древната египетска столица Тива. Големият храм, посветен на боговете Амон Ра, Мут и Хонсу, впечатлява с гигантските си папирусови колони. Той е издигнат от Рамзес II, близо до самите води на Нил. Ще видим и алеята на сфинксовете, която свързва Луксор с Карнак. Свободно време. Вечеря в ресторант без включени напитки. Трансфер до хотела и нощувка.


Ден 3 - Луксор – Шарм ел Шейх – планината Синай
Ранно ставане/сух пакет/ и се отправяме с трансфер до летището в Луксор за вътрешен полет от Луксор/05,10 и кацане в Кайро в 06,20 часа. Престой на летището за следващ полет от Кайро в 10,00 часа и кацане в Шарм ел Шейх в 11,00 часа/. Посрещане и трансфер с автобус до Бедуинска къща за гости/пътя е около 230 километра, като ще спираме за почивки, кафе и обяд/ в близост до Манастира Св. Екатерина, в подножието на планината Синай. Ще се настаним в „Sheikh Mousa Bedouin Camp” - http://www.sheikmousa.com/ или „Daniela Village” - Daniela Hotel & Diving Center - Dahab, Egypt (daniela-hotels.com). Настаняване и свободно време. Ранна вечеря/по желание/ и нощувка.


Ден 4 - Манастира „Света Екатерина“ - Шарм ел Шейх
Тръгваме около 00,30 часа сутринта от Бедуинската къща за гости с камили (около 1 километър) и водач от задния път, тих и непосещаван. Продължаваме пеша, като ще минем покрай по-малко известен православен манастир и голямата му маслинова горичка. Преживяването от посрещането на изгрева на слънцето от връх Джебел Муса в планината Синай ще бъде незабравимо. Там Мойсей е получил от Господа 10-те божи заповеди. Това е свещено място за евреи, християни и мюсюлмани. Манастирът "Св. Катерина" е в планината Синай (Зъб) под Светия върх на Моисей (Джебел Муса) е висок 2 240 м. Сутринта ще слезем по стълбите на покаянието до манастира "Св.  Екатерина“ (изкачването е по желание и се заплаща допълнително).
След като слезнем от планината ще закусим и ще пием кафе или чай! Манастира отваря врати в 08,45 часа и затваря за посетители в 11,30 часа. Ще имаме и екскурзоводна беседа на място по време на посещението на манастира. (Входната такса на манастира се заплаща индивидуално на място от всеки и е 6,00 евро). Светицата е родена в Александрия в 294 г. в богато аристократично семейство под името Доротея. Тя е била високо образована в областта на философията, реториката, поезията, математиката, астрономията и медицината. Нейната красота, произход и образование я правели желана годеница, но тя се оженила за Бог и станала монахиня. Тя била кръстена Екатерина, което означава Стефания (корона). Участвала в много публични диспути, тя обърнала в правата вяра много учени и дори жената на император Максиминус. Ядосан заради това, той я подложил на мъчения на колело с ножове и накрая обезглавил тази 18-годишна девица. Ангелите отнесли тялото и на най-високия Синайски връх 2646 м – Св. Екатерина. Три века по-късно монасите получили видение и свалили мощите й долу в новоизградения манастир наречен на нея. Първоначално Синайския манастир се наричал Преображенски както църквата (KATHOLIKON). В манастира се намира и най-богатата библиотека в света (след Ватикана), която има
над 3300 древни ръкописа. Тук се съхраняват и два средновековни български псалтира. Тук можете да видите и най-старата ръкописна Библия. След посещението на манастира ще отидем до Бедуинското селища да си в вземем багажа и около 12,30 часа се отправяме с автобус обратно към Шарм ел Шейх (пътят е около 230 километра, като ще спираме за почивки, кафе и обяд в град Дахаб) и ще се настаним в хотел „Concorde El Salam Front” 5* -Concorde El Salam Sharm El Sheikh Front Hotel, Шарм ел-Шейх на база All Inclusive. Свободно време, вечеря с включени напитки. Нощувка.

* Важно за облеклото при посещението на Светата обител манастира „Света Екатерина“ - за
жените е забранено влизането с къси панталони, потници или друго облекло, при което раменете да бъдат непокрити. Хубаво е на главата да имате шал, който да покрива косата. За мъжете да носят дълги панталони и блуза или риза с дълъг ръкав!


Ден 5 - Шарм ел Шейх
Закуска, свободно време, плаж или други развлечения в хотела или в курорта. Изхранване на база All Inclusive напитки. Нощувка.


Ден 6 - Шарм ел Шейх - Кайро
Ранна закуска/сух пакет и трансфер до летището в Шарм ел Шейх за вътрешен полет до Кайро (06,30 и кацане в Кайро в 07,30 часа). Посрещане на летището и с автобус се отправяме да посетим Коптския музей. Най-голямата колекция от коптски артефакти принадлежи на коптския музей в Кайро. Със своите над 16,000 артефакти този музей представлява най-значимата колекция от коптско изкуство в света. Тук се съдържа богата информация за ранния християнски период на Египет и е дом на една от найдобрите египетски колекции от коптски изкуства. Повечето от иконите в коптския музей са донесени от старите църкви в Кайро. Почти цялата коптска стенопис е монашеска. Въпреки че монашеските стенописи не са били предназначени за велики произведения на изкуството.
След което ще посетим и Църквата на Дева Мария – Висящата църква (alMuallaqah). Официално наречена Църквата на Дева Мария, висящата църква е построена на върха на южната порта на римската крепост "Вавилон" и получава своето име от факта, че неговият кораб е прекратен над проход. Това уникално
местоположение дава на църквата впечатление, че е висящо в средата на въздуха - спектакъл, който би бил още по-впечатляващ, когато е бил построен за първи път, когато нивото на земята е било с няколко метра по-ниско, отколкото е днес. Арабското име на църквата, al-Muallaqah, също се превежда като "Окачен". Очарователното минало на църквата я прави едно от най-старите места за християнски
поклонения в Египет. През цялата си история висящата църква остава един от найважните бастиони на коптската християнска църква. През 1047 г. е обявен за официална резиденция на коптски православни папа, след като мюсюлманското завладяване на Египет е причинило преместването на египетската столица от Александрия в Кайро.
Ще направим пауза за обяд в ресторант без включени напитки!
След обяд ще се отправим към планината Мокатам в югоизточната част на Кайро, където ще посетим манастира „Сейнт Симон“, известен още като „Пещерната църква“. Манастирът “Сейнт Симон”, известен още като “Пещерната църква”, се намира в планината Мокатам в югоизточната част на Кайро. Египет е една от найголемите мюсюлмански държави, но живеещите в този район на Кайро хора са коптски християни или поне 90 процента от тях. Християнските общности рядко се срещат в Египет, затова хората Забален предпочитат да останат в Мокатам в собствената си религиозна общност. След построяването на църквата, хората, живеещи в района започнали да се чувстват по-сигурни в бъдещето си тук. Всъщност, пещерната църква на Св. Симон в Мокатам е най-голямата църква в Близкия изток. Tрансфер до хотел "Oasis Cairo Pyramids” 4* - Вечеря в хотела, нощувка.


Ден 7 - Кайро
Закуска в хотела. Днешният ден ще започне първо с посещението на Пирамидите в Гиза, както и
Сфинкса. Пирамидите в Гиза, построени, за да издържат хилядолетия, са изпълнили предназначението си. Монументалните гробници са останки от епохата на Старото царство на Египет и са построени преди около 4500 години. Египетските фараони се надявали да се превърнат в богове след смъртта си. За да се подготвят за задгробния си живот, издигат храмове на боговете и масивни пирамидални гробници за себе си – пълни с всичко, което един владетел трябва да притежава, за да управлява и в задгробния свят. Eкип от международни учени откри, че във вътрешността на Пирамидите в Гиза може да се генерира електромагнитна енергия.
Сфинксът символизирал фараона на Древен Египет като въплъщение на бога на слънцето, затова гледа на изток. Хиляди сфинксове били построени, най-известният от които е този в Гиза.
Почивка за обяд в ресторант без включени напитки!
След обяд ще посетим Мемфис. Мемфис (Memphis) е древна столица на първи дом в Долен Египет и на старото царство от основаването му от около 1300 г. пр.н.е. Староегипетското му име е Ineb Hedj ("Белите стени"). Името "Мемфис" е променено с гръцко звучене на египетското име на пирамидата на Пепи I (VI династия), Men-nefer. Градът е основан около 3100 г. пр.н.е. от Менес от Танис, който обединява двете
египетски царства. Мемфис достига връхната си точка на развитие по време на управлението на VI династия като религиозен център на култа към Птах. Величието на града бързо запада след 18 династия с изграждането на Тива и е възстановено при персийската инвазия. След основаването на Александрия става втори по значение град. В местността са открити останките от храма на Птах и Апис, както и няколко статуи, в това число и две двуметрови статуи от алабастър на Рамзес II. Некрополът Саккара е
близо до Мемфис. Смята се, че Мемфис е бил най-големият град в света от създаването си до около 2250 г. пр.н.е. Населението му е било над 30 000 души.
След посещението на първата столица на Египет се отправяме към последния обект на това невероятно и различно пътешествие. А именно най-древната и стъпаловидна пирамида на Joser, която е на 4700 години и я прави най-старата пирамида в света. Стъпаловидната пирамида на фараона от III-тата фараонска
династия, Джосер, е построена около 2650 г. пр.н.е. Известно е и името на архитекта ѝ – Имотеп. Според древноегипетските източници, точно с погребалния паметник на Джосер, който представлява на практика шест построени една върху друга мастаби (пресечени пирамиди с намаляващи във височина размери), започва строежа на подобни архитектурни съоръжения в царството край река Нил. Въпреки че много неща за Пирамидата на Джосер са известни, нато например откъде са взети камъните, още много други си остават загадка. Предполага се, че за издигането на големите камъни са ползвани рампи и цилиндри, но няма запазени писмени свидетелства от времето на Джосер. Неговата пирамида е уникална по много причини. Първо, досега в Египет не е била построявана такава сграда. Обемът ѝ е 330 400 кубични метра. Основата ѝ е 121 на 109 метра и се счита, че се е издигала от пустинното плато на около 65 метра височина. С тези размери тя е по-голяма от третата най-голяма пирамида в Гиза – тази на Микерин. Подземният лабиринт свързва различни камери, галерии и складове, чрез централен коридор с площ 7 кв. м. и 30 метра дълбочина. Египтолозите смятат, че тези огромни пространства под пирамидата са служели като сервизни помещения за погребението на владетеля, както и за погребението на неговото семейство с техните принадлежности.
След посещението на пирамидата на Joser, трансфер до хотел "Oasis Cairo Pyramids" 4* - The Oasis Hotel Pyramids 4*. Свободно време, вечеря в хотела. Нощувка.


Ден 8 - Кайро - София
Закуска и освобождаване на хотела. Около 09,00 часа трансфер до летището в Кайро за директен чартърен полет за България.
 
Дата на заминаване Човек в двойна стандартна стая Единична стандартна стая Трети възрастен на редовно легло Дете от 6 до 11.99 г.
19.10.2022 3264 лв. 3636 лв. 3217 лв. 2873 лв.

Условия:

Плащания:
- Авансово плащане от 50 % депозит на човек при записване;
- Доплащане: до 30 дни преди датата на отпътуване (19.09.2022 г.)


Необходими данни за всички пътуващи*:
- Три имена на латиница по международен паспорт – копие от задграничния паспорт;
- Единен граждански номер (ЕГН) или дата на раждане, ако лицето е чуждестранен гражданин;
- Номер на паспорт и дата на валидност;

* Фирмата организатор не носи отговорност за изпратени неверни данни.
Фирмата партньор на място има право да променя програмата и последователността на изпълнението и.

Анулационни срокове:
 • Крайният срок, в който потребителят може да се откаже от договора (анулация), без да дължи неустойка е до 60 дни преди датата на пътуването.
 • При анулация от 60 до 45 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на изискуемия депозит, съобразно условията на конкретната програма, но не по-малко от 50% от цената на пътуването.
  • Ако направената анулация е от 45 до 20 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 70% от цената на пътуването;
  • Ако направената анулация е 20 и по-малко дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 100% от цената на пътуването;
ВАЖНО: Промяна на цената е възможна при: промяна на транспортни разходи /гориво/, летищни, пристанищни и др. такси; промяна с повече от 3% на валутния курс в периода м/у датата на сключване на договора и отпътуването; непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи. Поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпаниите могат да начислят т.нар. горивна такса (fuel surcharge). В такъв случай туроператорът си запазва правото да променя цената на пътуването с фактическата стойност на горивната такса и тя ще е дължима за всички резервации за полета, за които тя се начислява, без значение  кога те са направени. Цените на горивата в програмата в София, Хургада, Луксор,  Кайро са калкулирани с параметри $780/тон. При промяна на цените на горивата може да бъде начислена горивна такса. Тази такса следва да бъде обявена от туроператора и заплатена от потребителя не по-късно от 21 дни преди датата на заминаване.

ВНИМАНИЕ: Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което фирмата ще информира своевременно пътниците. Забележка: Фирмата организатор НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.

Важно: За деца под 18 г. пътуващи без родителите или само с един от тях трябва да имат оригинал и ксерокопие на нотариално заверена декларация, че и двамата родители са съгласни детето да пътува в чужбина. Ако дете под 18 години пътува само с един от родителите си (или с друг придружител, различен от родител), той трябва да носи нотариално заверено пълномощно от не пътуващия родител + копие от него (а ако пътува с друг придружител – и от двамата родители) за излизане на детето в чужбина (в
случай че детето пътува с двамата си родители, но те са с различни фамилии, те трябва да предоставят акта за раждане на детето, както и копие от него). Този документ ще послужи пред българските гранични власти.

Важна информация:
 • За пътуване до Египет се изисква валиден международен паспорт. Паспортът трябва да е с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в страната. Не се изискват допълнителни ваксини.
 • Изрично се забранява изнасянето от територията на Египет всякакъв вид  корали или подобни, което подлежи на строги санкции във вид на големи парични глоби и арест!
Необходими документи:
 • Международен паспорт с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в
 • страната.
 • Няма санитарни или други специфични изисквания
 • Сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест направен 72 часа преди
 • влизането в Египет на латиница.
 • Самолетен билет с директен чартърен полет София-Хургада/Kaйро-София с включени летищни такси и един салонен багаж до 7 кг. и чекиран багаж 20 кг.;
 • Самолетен билет за вътрешен полет на 21.10.2022 г. Луксор-Кайро-Шарм ел Шейх с включени летищни такси и един салонен багаж до 7 кг. и чекиран багаж 20 кг.
 • Самолетен билет за вътрешен полет на 24.10.2022 г. Шарм ел Шейх-Кайро с включени летищни такси и един салонен багаж до 7 кг. и чекиран багаж 20 кг.
 • Всички трансфери по програмата с климатизиран автобус;
 • Всички екскурзии, обекти и храмове по време на програмата и входове към тях;
 • Всички обяди по програмата в ресторант без включени напитки;
 • Всички вечери по програмата в ресторант без включени напитки;
 • 2 нощувки със закуски в Луксор в хотел „Steigenberger Nile Palace” 4* ;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Бедуинско селище „Sheikh Mousa Bedouin Camp” в планината Синай ( или подобно);
 • 2 нощувка в Шарм Ел Шейх на база All Inclusive в хотел „Concorde El Salam Front” 5*;
 • 2 нощувка със закуска и вечеря без включени напитки в Кайро в хотел „The Oasis Hotel Pyramids 4*
 • Обслужване от местни екскурзоводи на: английски език за Луксор и на руски език за манастира Света Екатерина и Кайро, както и водач от фирмата партньор, който ще осигури съдействие по време на всички трансфери и екскурзии по програмата;
 • Водач от фирмата организатор по време на цялото пътуване и целия престой;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро и покритие за Covid 19.
 • Входна виза за Египет – $ 25, заплаща се на летището в Хургада от всеки индивидуално и лично при издаването и. Заплаща се от всички, както от възрастни, така и от деца. При промяна на цената, туристите ще бъдат уведомени своевременно;
 • Бакшиш $ 35 - еднoкратно, в Египет е прието да се дава бакшиш за египетските екскурзоводи и шофьорите на автобусите, който ще се събере само от възрастни/без деца до 11.99 г./ при пристигането ни. Както за Луксор, Синай и Кайро.
 • В Египет е прието по желание да се дава бакшиш на персонала в хотелите индивидуално при настаняване и напускане!
 • Допълнително изкачване на връх Джебел за посрещане на изгрева на слънцето на 22.10.2022 г. на палнината Синай - 49 евро за възрастен/ 5 евро за деца. В цената е включен преход с камили до 1 километър и местен водач през цялото време на отиване и връщане. Участието се заявява и заплаща в България.
 • Входна такса за манастира Света Екатерина – 6,00 евро. Заплаща се лично и от всеки/възрастни и деца/;
 • Разходи от личен характер;
 • Напитки в хотели и ресторанти по време на хранения;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" - доплащането е около 7% от цената на пакета и срока на анулация. Предлагаме възможност за добавяне на такава, съгласно условията на застрахователна компания "Лев Инс";
 • Горивна такса – обявява се 21 дни преди полета (ако авиокомпанията наложи такава).
ВАЖНО: Промяна на цената е възможна при: промяна на транспортни разходи /гориво/, летищни, пристанищни и др. такси; промяна с повече от 3% на валутния курс в периода м/у датата на сключване на договора и отпътуването; непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи. Поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпаниите могат да начислят т.нар. горивна такса (fuel surcharge). В такъв случай туроператорът си запазва правото да променя цената на пътуването с фактическата стойност на горивната такса и тя ще е дължима за всички резервации за полета, за които тя се начислява, без значение  кога те са направени. Цените на горивата в програмата в София, Хургада, Луксор,  Кайро са калкулирани с параметри $780/тон. При промяна на цените на горивата може да бъде начислена горивна такса. Тази такса следва да бъде обявена от туроператора и заплатена от потребителя не по-късно от 21 дни преди датата на заминаване.

ВНИМАНИЕ: Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което фирмата ще информира своевременно пътниците. Забележка: Фирмата организатор НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.

Важно: За деца под 18 г. пътуващи без родителите или само с един от тях трябва да имат оригинал и ксерокопие на нотариално заверена декларация, че и двамата родители са съгласни детето да пътува в чужбина. Ако дете под 18 години пътува само с един от родителите си (или с друг придружител, различен от родител), той трябва да носи нотариално заверено пълномощно от не пътуващия родител + копие от него (а ако пътува с друг придружител – и от двамата родители) за излизане на детето в чужбина (в
случай че детето пътува с двамата си родители, но те са с различни фамилии, те трябва да предоставят акта за раждане на детето, както и копие от него). Този документ ще послужи пред българските гранични власти.

Важна информация:
 • За пътуване до Египет се изисква валиден международен паспорт. Паспортът трябва да е с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в страната. Не се изискват допълнителни ваксини.
 • Изрично се забранява изнасянето от територията на Египет всякакъв вид  корали или подобни, което подлежи на строги санкции във вид на големи парични глоби и арест!
Необходими документи:
 • Международен паспорт с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в
 • страната.
 • Няма санитарни или други специфични изисквания
 • Сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест направен 72 часа преди
 • влизането в Египет на латиница.

Египет е държава в североизточната част на Африка с населени места, съсредоточени предимно край течението на река Нил. Голяма част от страната се заема от пустинята Сахара.
Египет граничи с пясъчните пустини на Судан, със Средиземно море, с Либия и с Червено море, известно с красивтите си коралови рифове.
Столицата, и най-големият град в Египет, е Кайро. Изповядваната религия от населението е ислям. Официалния език - арабски. Климатът е горещ пустинен. Местната валута е египетска лира.
Република Египет е наследник на древна цивилизация, датираща от над 5000 години. Историята на държавата впечатлява със своите богове, владетели, храмове и гробници. Останки от Древен Египет, превзети от пясъците на пустинята и времето, са предмет на археологически разкопки. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинксът, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.
Египет е известен като международна туристическа дестинация с луксозните си курорти в Шарм ел Шейх, Таба и Хургада.

Оферта № П274

Планирайте престоя си