Начало
 
 
Атлас Тренинг
 
 
Самолетни билети онлайн
 
 
Проект ОПРЧР
 
 
Конгресен туризъм
 
 
Екскурзии
 
 
Почивки
 
Екскурзии
Екскурзии
Опознайте двете кавказки красавици – Азербайджан и Грузия
 

Маршрут:  София – Баку – Апшерон – Шемаха – Габала – Баку – Тбилиси – Мцхета – Казбеги – Сигнаги – Тбилиси – Баку – София

цена от
2067 лв.
8 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет

Дати:   03.09.2019 г.
 

Принтирай
 
 

ПРОГРАМА

Ден 1 / 03.09 / В 10:00 ч. – среща на Летище София за полет до Баку
Пристигане в обагрения от пламъци град Баку. Трансфер и настаняване в хотела. Късен обяд / вечеря в ресторант „Cizz Bizz“, включен в цената. Свободна вечер. Нощувка.

Дen 2 / 04.09
Закуска в хотела. Екскурзия ще започне от Националния историко-художествен комплекс „Гобустан“ и 3D музея, расположени на 60 км. от град Баку, с впечатляващи скални изображения – петроглифи /гравюри/, изсечени от първобитните хора по стените на пещери, скали и каменни вдлъбнатини. Тези първобитни паметници на изкуството изобразяват културата, флората, фауната, светогледа, обичаите и традициите на древните азери.
По пътя към града ще посетим джамията „Биби-Ейбат“, расположена на брега на Бакинския залив. В сградата на джамията, както и в парка са съхранени гробове и могили на почитани и уважавани хора. Там е открита и запазена могилата /паметник/ на Укейми ханъм – потомка на пророка Мохамед.
Обяд в рибен ресторант на брега на морето, включен в цената.
Турът ще продължи с посещение на космическо белоснежния Културен център „Гайдар Алиев“, който е комплекс от сгради с обща площ от 188 000 кв. м. Проектиран е от британската архитектка от иракски произход Заха Хадид, за стила на която са характерни извивките на течащата вода. Това е стил, при който се избягват острите ъгли. Центърът е кръстен на Гайдар Алиев – лидер на съветската епоха в Азербайджан /1969 – 1982 г./ и президент на страната от октомври 1993 до октомври 2003 г. В комплекса има конферентна зала, галерия и музей. Проектът е предназначен да играе съществена роля в интелектуалния живот на Баку. Намира се в близост до градския център и играе ключова роля в преустройството на града. Център „Гайдар Алиев“ е под формата на течност, която следва естествения релеф и се разгъва в отделните зали и помещения. Всички функционални сгради в комплекса, заедно с входа, са представени от гънки в една непрекъсната повърхност. Това е международно призната архитектурна работа, която се е превърнале в знакова забележителност и символ на модерния град Баку, най-вече заради иновативния си и авангарден дизайн. Сградата е номинирана с много награди.
Турът ще продължи с преминаване през Апшеронския полуостров, където ще посетим храма на вечния огън – „Атешгях“. Това в място, което никой не очаква да срещне толкова близо до град Баку. Храмът на поклонниците на огъня, които са пристигнали тук преди повече от 500 г. от Индия и са живяли по тези места до XIX в., и до ден днешен привлича хиляди поклонници.
Ще видим и Янардаг – планината с природния вечен огън и голямото количество уникални исторически паметници, сред които многочислени храмове, замъци, крепости и отбранителни кули от епохата на Средновековието.
Вечеря в национален ресторант /НЕ включва алкохолни напитки/. Връщане в Баку. Нощувка.

Ден 3 / 05.09
Закуска в хотела. Отпътуване за извънградска екскурзия до град Шемаха, основан преди 2300 г. Древногръцкият учен Птолемей го споменава в трудовете си като град с името Кемахея. По пътя ще спрем в село Мараза и ще посетим мавзолея от XV в. „Дири Баба“. Пътят ни ще продължи към град Габала. който, в продължение на 600 г., е бил столица на Кавказка Албания. Планинският въздух опиянява, а прекрасните реки, водопади и езера – радват очите. Отпътуване към село Нидж, където е построен уникален архитектурен паметник – Удинският храм. Твърди се, че удините са потомци на древните албанци и са отделно особена етническа група, която в момента наброяват около 10 000 човека.
Обяд в Габала и посещение на винарския завод „Савалан”, където за нас ще бъде организирана и дегустация на вина, включена в цената. След екскурзията – връщане в Баку. Нощувка.

Ден 4 / 06.09
Закуска в хотела. Трансфер до Летище Баку за полет до град Тбилиси. Кацане в Тбилиси, без настаняване в хотела /в 14:00 ч.– чек ин/. Следва – сити тур, продължаващ 3 ч. и включващ катедралния храм „Самеба“ /„Св. Троица“ – символ на грузинското Възраждане, единство и бесмъртие/. Храмът се извисява над Тбилиси, на върха на планината Св. Илия.; и църквата „Метехи“ от V в., която е красив и горд символ на Тбилиси.
Изкачване с асансьор / платформа до крепостта „Нарикала“, в двора на която се намира прекрасен храм. В стените на крепостта са възстановени наблюдателни кули, от които ще направим уникални снимки, защото панорамата, която се открива от там, е просто изумителна.
Посещение на съвременния архитектуен шедьовър – мостът на Мира, и парка „Рике“. Разходка из вечерния Тбилиси, по улиците „Шарден“ и „Леселидзе“.
Настаняване в хотела. Вечеря в национален ресторант с фолк програма /НЕ включва алкохолни напитки/.

Ден 5 / 07.09
Закуска в хотела. Отпътуване за извънградска екскурзия до град Мцхета – вторият Йерусалим, намиращ се в Западна Грузия. Градът е живият летопис на Грузия, а разкопките на територията му са дали огромен археологически материал, обхващащ няколко хилядолетия.
Изкачване към манастира „Джвари“ от V в., където, според сказанията, се е молила просветителката на Грузия – Святата Нино. От манастира се открива прекрасна панорама.
Следва – посещение на храма Катедрален Събор „Светицховели“, чийто строителството съвпада с нов етап от разцвета на Грузия. Той е не само едно от главните архитектурни съоръжения в цяла Грузия, но и нейният църковен център. Покупка на сувенири.
Пътешествието продължава по военно-грузинския път към крепостта и манастира „Ананури“, които красиво са усамотени на брега на Жинвалското водохранилище. Ще видим също така и най-известния грузински високоплонински ски курорт – „Гудаури“, расположен на 2195 м.
Отпътуване към град Степанцминда /бивш Казбеги/, знаменит със своето живописно расположение в планината Голям Кавказ. Това градче е център на високопланинския туризъм и алпинизъм. Ще посетим старинната Гергетска църква „Св. Троица“ от XIII в., която е пстроена на десния бряг на река Чхери, ляв приток на река Терека, на 2170 м. надморска височина, под връх Казбег.
Обяд. Връщане в Тбилиси. Прибиране в хотела. Нощувка.

Ден 6 / 08.09
Закуска в хотела. През този ден ще се запознаем с грузинското винопроизводство и гостоприемство. В източната част на Грузия уютно е расположена област Кахетия.
Ще спрем в Сигнахи – градът на любовта. Това слънчево и уютно градче е съчетало в себе си елементи от южноиталианските и грузински архитектурни прелести.
Ще видим също и крепостта „Сигнахи“, влязла в списъка на най-известните и мащабни по големина крепости в Грузия.
Ще посетим манастирския и епископски комплекс „Св. Георги“ – женски монастир „Бодбе“ с базилика, посветени на Св. Нино. Това е свещено място, след посещението на което се изпълняват и най-съкровените желания.
Пристигане в село Велисцихе.
Дегустация на два вида вино и грузинска водка – чача, в музея и във винарната „Нумиси“. Ще наблюдаваме и ще участваме в процеса при приготвянето и изпичането на ароматния грузински хляб – Шоти, както и при приготовянето на Хинкали /национално грузинско печиво/, след което ни очаква истински грузински пир – „супра“, с дегустация на най-вкусните блюда.
Допълнително и включено в цената: овне печено на жар, тамада и мъжко полифонично многогласово пеене /4-ма човека/. Връщане в Тбилиси.

Ден 7 / 09.09
След закуска – трансфер и полет от Тбилиси до Баку. Посрещане и трансфер. Ще се разходим из тесните улички на Стария град и ще чуем удивителните истории, свързани с Момината Кула, стояща тъмна и загадъчна, с изглед към морето, в южния край на Баку, в Стария, ограден град Ичери Шехер. Кулата е построена през XII в., а името й „Момина“ символизира, че е непревземаема и непобедена.
След това ще посетим един от най-впечатляващите паметници на азербайджанската архитектура – дворецът на Ширван шах. Той е от XV в. и е величествено разположен на най-високата точка от древната част на Баку – Ичери Шехер. Ще видим и замъка „Синик Гала“, Кераван Сарай, джамията „Джума“ и ще се разходим по един от най-големите булеварди в света – Бакински булевард.
Свободно време. Нощувка.

Ден 8 / 10.09
Ранно напускане на хотела. Трансфер до летището за полет до България. Край на програмата.

Цена за настаняване на лице в двойка стая – 2067.00 лв.

Цена за настаняване на лице в единична стая – 2487.00 лв.

Цената включва:
 • Саболетни билети с авиокомпания Buta Airways с включени летищни такси и 20 кг. чекиран багаж;

Тур на територията на Азербайджан:
 • Трансфери от / до Летище Гайдар Алиев в Баку;
 • Транспортно обслужване по програмата;
 • Екскурзоводско обслужване на руски език;
 • Входни билети в музеите по програмата;
 • 2 обяда и 2 вечери /НЕ включват алкохол/;
 • Дегустация на вино;
 • Двукратна виза.

Тур на територията на Грузия:
 • Трансфери от / до летището в Тбилиси;
 • Транспортно обслужване по програмата;
 • Екскурзоводско обслужване на руски език;
 • 3 нощувки със закуски в Green Hotel 3*;
 • Билети за лифта в Тбилиси;
 • Входни такси и билети;
 • 1 вечеря в ресторанти с национална кухня /без алкохол/;
 • 1 дегустация на 2 сорта вино и чача с урок по готварство + обяд;
 • Чеверме, мъжко акапелно песнопение и Тамада / водещ и разказващ тостове;
 • 1 обяд в района на Казбеги;
 • Джипове до / от Гергети;
 • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” с асистанс и лимит на отговорност 10 000 евро;
 • Водач /преводач/ от България.

Цената НЕ включва:
 • Входни такси за обекти, неупоменати в програмата;
 • Лични разходи;
 • Бакшиши /заплащат в България/ – 40 USD;
 • Застраховка „Отмяна на пътуването” с ЗД „Алианц“ – от 2% от пакетната цена. За повече информация, моля, запитайте в офисите ни!

Полетна информация:
03.09 София – Баку 11:55 / 16:05 ч.
06.09 Баку – Тбилиси 09:30 / 10:40 ч.
09.09 Тбилиси – Баку 11:50 / 13:00 ч.
10.09 Баку – София 08:30 / 10:55 ч.

Полезна информация:
 • 1 евро = 2.54 грузински лари /GEL/;
 • 1 лари = 100 тетри. 1 USD = 2.30 GEL;
 • 1 USD = 1.80 AZN /азербайджански манат/.

Часово време:
 • София – 12.00 ч.;
 • Баку – 14.00 ч.;
 • Тбилиси – 14.00 ч. / + 2 ч.

Минимален брой участници – 12.

Условия за записване:
 • Депозит /до три дни след подписване на договора/ – 800 лв.;
 • Паспортен и визов режим за гражданите на България, пътуващи по програмата:

АЗЕРБАЙДЖАН:
 • Международен паспорт с валидност минимум 6 м. след датата на излизане от последната дестинация;
 • Предварително издадена виза, получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина /агенцията оказва съдействие за получаване на електронна виза/;
 • Необходими документи във формат JPEG /предоставят се най-късно до 40 дни преди датата на отпътуване/ – попълнен визов формуляр, актуална цветна снимка във формат 3 х 4 см. и цветно копие на паспорта;

ГРУЗИЯ:
 • Българските граждани, пътуващи към страната, е необходимо да притежават валиден паспорт / лична карта минимум 6 м. след датата на влизане в страната;
 • Необходима ваксина – няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични здравни и медицински изисквания в дестинациите по програмата;
 • Непълнолетни, пътуващи сами / само с единия родител – нотариално заверено родителско разрешение.


Този сайт е рекламен. Информация, съгласно чл. 28, ал. 2 от ЗЗТ може да получите в нашите офиси.