Начало
 
 
Атлас Тренинг
 
 
Самолетни билети онлайн
 
 
Проект ОПРЧР
 
 
Конгресен туризъм
 
 
Екскурзии
 
 
Почивки
 
Екскурзии
Екскурзии
Азербайджан и Грузия – две красавици на Изтока!
 

Маршрут:  София – Баку – Апшерон – Шемаха – Габала – Баку – Тбилиси – Мцхета – Казбеги – Сигнаги – Тбилиси – Баку – София

цена от
1999 лв.
8 дни / 6 нощувки
Транспорт: Самолет

Дати:   21.05.2019 г.,  03.09.2019 г.
 

Принтирай
 
 

Огънят е в основата на всяка легенда за богатата столица на Азербайджан – Баку. Тази перла на Каспийско море е сред най-старите градове на петрола и до днес се развива именно благодарение на необятните залежи от черното злато. Баку е и крупен културен център не само в Азербайджан, но и в целия Изток. Тук за пръв път в мюсюлманска страна е вдигната завесата на национален театър, прозвучала е опера, издаден е първият вестник и др. Затова милиони туристи от цял свят идват всяка година, за да видят този богат на всичко Град на огъня.
Планини, ски, плажове, вкусна скара с червено вино, а в бонус необичайни, но забавни наздравици. Всичко това се намира в Грузия. Страната, която граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад, е все по-любима дестинация на туристите. Ако някога сте се чудили дали да посетите бившата съветска република, в тази статия ще ви покажем причините, които ще ви накарат със сигурност да стегнете куфарите за Задкавказието.

ПРОГРАМА

Ден 1
В 10:00 ч. – среща на Летище София. В 11:55 ч. – полет до Баку. В 16:05 ч. – пристигане в столицата на Азербайджан, град Баку. Трансфер от летището и настаняване в хотела в центъра на Баку. Свободно време за запознаване със столицата на Азербайджан. Вечеря. Нощувка.

Дeн 2
Закуска в хотела. Панорамна обиколка на Баку, след която ще се разходим из тесните улички на Стария град и ще чуем удивителните истории, свързани с Момината Кула, стояща тъмна и загадъчна, с изглед към морето, в южния край на Баку, в Стария, ограден град Ичери Шехер. Кулата е построена през XII в., а името й „Момина“ символизира, че е непревземаема и непобедена, което означава, че никога не е била превземана от враг.
След това ще посетим един от най-впечатляващите паметници на азербайджанската архитектура – дворецът на Ширван шах. Той е от XV в. и е величествено разположен на най-високата точка от древната част на Баку – Ичери Шехер. Ще видим и замъка „Синик Гала“, Кераван Сарай, джамията „Джума“ и ще се разходим по един от най-големите булеварди в света – Бакински булевард.
Свободно време за обяд /по желание, заплаща се на място/ или почивка на чаша ароматен чай.
След обяд – екскурзията продължава с влизане в космическо белоснежния Културен център „Гайдар Алиев“, в центъра на който се помещават конферентна зала, галерия и музей. Проектът е предназначен да играе съществена роля в интелектуалния живот на града. Намира се в близост до градския център и играе ключова роля в преустройството на Баку. Като международно призната архитектурна работа, сградата на Културен център „Гайдар Алиев“ се превърна в знакова забележителност на модерния Баку, заради иновативния и авангарден дизайн. От историческата част на града, екскурзията се пренася в съвременния мегаполис. Едни от главните забележителности на младия град са БАКИНСКИЯ БУЛЕВАРД, ОГНЕНИТЕ КУЛИ И ПЛАНИНСКИЯ ПАРК, откъдето се открива уникално красива панорамна гледка към града.
Вечеря в национален ресторант, включена в цената /НЕ включва алкохолни напитки/. Трансфер до хотела. Нощувка.

Ден 3
Екскурзия ще започне от Националния историко-художествен комплекс „Гобустан“ и 3D музея, расположени на 60 км. от град Баку, с впечатляващи скални изображения – петроглифи /гравюри/, изсечени от първобитните хора по стените на пещери, скали и каменни вдлъбнатини. Тези първобитни паметници на изкуството изобразяват културата, флората, фауната, светогледа, обичаите и традициите на древните азери.
По пътя към града ще посетим джамията „Биби-Ейбат“, расположена на брега на Бакинския залив. В сградата на джамията, както и в парка са съхранени гробове и могили на почитани и уважавани хора. Там е открита и запазена могилата /паметник/ на Укейми ханъм – потомка на пророка Мохамед.
Свободно време за обяд.
Турът ще продължи с преминаване през Апшеронския полуостров, където ще посетим храма на вечния огън – „Атешгях“. Това в място, което никой не очаква да срещне толкова близо до град Баку. Храмът на поклонниците на огъня, които са пристигнали тук преди повече от 500 г. от Индия и са живяли по тези места до XIX в., и до ден днешен привлича хиляди поклонници.
Ще видим и Янардаг – планината с природния вечен огън и голямото количество уникални исторически паметници, сред които многочислени храмове, замъци, крепости и отбранителни кули от епохата на Средновековието.
Връщане в Баку. Вечеря. Нощувка.

Ден 4
Закуска в хотела. Напускаме хотела и отпътуваме към грузинско-азербайджанската граница. Ще се отправим към Лагодеки, намиращ се на границата между Азербайджан и Грузия. Посрещане от представител на фирмата партньор. Отпътуване към Шеки.
Следва – екскурзия в най-старият град в Азербайджан. Шеки е удивителен град, разположен в живописен планински район с тесни ждрела и зелени долини, реки, водопади и минерални извори сред гъсти гори. В древни времена тук се е продавала коприна, като оттук е минавал великият Път на коприната. В Шеки има исторически музей, в който туристите могат да разгледат артефекти от различни епохи. Друго интересно място е летният дворец на Кхан, който има прекрасни фасади, декорирани с флорални мотиви. Тук можем да видим различни стенописи, рисувани от най-добрите майстори.
В този малък „двуцветен град” /заради ярките червени керемидени покриви, потънали в зеленина/ ще видим много кервансараи, двореца на Шекинските ханове, джамията „Джума” от XVIII век, минарето на Гилейлинската джамия, също от XVIII век, средновековните бани. А знаменитата шекинска коприна и до ден днешен е един от най-търсените и скъпи текстилни материали!
Настаняване в хотел 4*. Вечеря. Нощувка.

Ден 5
Закуска. Отпътуване към Тбилиси. След обяд – пристигане в града. Панорамна обиколка на града, включваща катедралния храм „Самеба“ /„Св. Троица“ – символ на грузинското Възраждане, единство и бесмъртие/. Храмът се извисява над Тбилиси, на върха на планината Св. Илия.; и църквата „Метехи“ от V в., която е красив и горд символ на Тбилиси.
Посещение на съвременния архитектуен шедьовър – мостът на Мира, парка „Рике“ и улиците „Шарден“ и „Леселидзе“.
Настаняване в хотела. Вечеря в национален ресторант с фолк програма /НЕ включва алкохолни напитки/. Нощувка.

Ден 6
Закуска в хотела. Отпътуване за извънградска екскурзия до град Мцхета – вторият Йерусалим, намиращ се в Западна Грузия. Градът е живият летопис на Грузия, а разкопките на територията му са дали огромен археологически материал, обхващащ няколко хилядолетия.
Изкачване към манастира „Джвари“ от V в., където, според сказанията, се е молила просветителката на Грузия – Святата Нино. От манастира се открива прекрасна панорама.
Следва – посещение на храма Катедрален Събор „Светицховели“, чийто строителството съвпада с нов етап от разцвета на Грузия. Той е не само едно от главните архитектурни съоръжения в цяла Грузия, но и нейният църковен център.
Покупка на сувенири.
Пътешествието продължава по военно-грузинския път към крепостта и манастира „Ананури“, които красиво са усамотени на брега на Жинвалското водохранилище.
Отпътуване към град Степанцминда /бивш Казбеги/, знаменит със своето живописно расположение в планината Голям Кавказ. Това градче е център на високопланинския туризъм и алпинизъм. Ще посетим старинната Гергетска църква „Св. Троица“ от XIII в., която е пстроена на десния бряг на река Чхери, ляв приток на река Терека, на 2170 м. надморска височина, под връх Казбег.
Прибиране в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 7
Закуска в хотела. През този ден ще се запознаем с грузинското винопроизводство и гостоприемство. В източната част на Грузия уютно е расположена област Кахетия.
Ще спрем в Сигнахи – градът на любовта. Това слънчево и уютно градче е съчетало в себе си елементи от южноиталианските и грузински архитектурни прелести.
Ще видим също и крепостта „Сигнахи“, влязла в списъка на най-известните и мащабни по големина крепости в Грузия.
Ще посетим манастирския и епископски комплекс „Св. Георги“ – женски монастир „Бодбе“ с базилика, посветени на Св. Нино. Това е свещено място, след посещението на което се изпълняват и най-съкровените желания.
Пристигане в село Велисцихе.
Дегустация на два вида вино и грузинска водка – чача, в музея и във винарната „Нумиси“. Ще наблюдаваме и ще участваме в процеса при приготвянето и изпичането на ароматния грузински хляб – Шоти. Връщане в Тбилиси.

Ден 8
Нощен преход към Баку. Рано сутринта – пристигане на Аерогара Баку. В 08:30 ч. – полет до София. В 10:55 ч. – пристигане в София.

Цена на човек –1999.00 лв.

Цената включва:
 • Самолетни билети с авиокомпания Buta Airways с включени летищни такси, 10 кг. салонен и 23 кг. чекиран багаж;
 • Всички трансфери по програмата;
 • Транспортно обслужване по програмата;
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут от местни екскурзоводи на руски език;
 • 3 нощувки със закуски и вечери в Баку, хотел 4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Шеки, хотел 4*;
 • 2 нощувки със закуски и вечери в Тбилиси, хотел 4*;
 • Екскурзовод на руски език с превод на български език от представител на туроператора;
 • 1 фолклорна програма с музика на живо в Тбилиси /БЕЗ включени напитки/;
 • 1 фолклорна програма с музика на живо в Баку /БЕЗ включени напитки/;
 • Туристически обиколки по програмата;
 • Входни такси в обекти, посочени в програмата.

Цената НЕ включва:
 • Виза за Азербайджан – 35 евро;
 • Разходи от личен характер;
 • Бакшиши /заплащат в офиса на туроператора/ – 50 USD;
 • Застраховка „Отмяна на пътуването”.

Полетна информация:
03.09 София – Баку 11:55 / 16:05 ч.
10.09 Баку – София 08:30 / 10:55 ч.

Полезна информация:
 • 1 евро = 2.54 грузински лари /GEL/;
 • 1 лари = 100 тетри. 1 USD = 2.30 GEL;
 • 1 USD = 1.80 AZN /азербайджански манат/.

Часово време:
 • София – 12.00 ч.;
 • Баку – 14.00 ч.;
 • Тбилиси – 14.00 ч. / + 2 ч.

Минимален брой участници – 21.

Условия за записване:
 • Депозит /при подписване на договора/ – 800 лв.;
 • Паспортен и визов режим за гражданите на България, пътуващи по програмата:

АЗЕРБАЙДЖАН:

 • Международен паспорт с валидност минимум 6 м. след датата на излизане от последната дестинация;
 • Предварително издадена виза, получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина /агенцията оказва съдействие за получаване на електронна виза/;
 • Необходими документи във формат JPEG /предоставят се най-късно до 40 дни преди датата на отпътуване/ – попълнен визов формуляр, актуална цветна снимка във формат 3 х 4 см. и цветно копие на паспорта;

ГРУЗИЯ:
 • Българските граждани, пътуващи към страната, е необходимо да притежават валиден паспорт / лична карта минимум 6 м. след датата на влизане в страната;
 • Необходима ваксина – няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични здравни и медицински изисквания в дестинациите по програмата;
 • Непълнолетни, пътуващи сами / само с единия родител – нотариално заверено родителско разрешение.


Този сайт е рекламен. Информация, съгласно чл. 28, ал. 2 от ЗЗТ може да получите в нашите офиси.