Начало
 
 
Атлас Тренинг
 
 
Самолетни билети онлайн
 
 
Проект ОПРЧР
 
 
Конгресен туризъм
 
 
Екскурзии
 
 
Почивки
 
Екскурзии
Екскурзии
Опознайте Армения и Иран през 2019
 

Маршрут:  София – Москва – Ереван – Техеран – Шираз – Техеран – Москва – София

цена от
3476 лв.
10 дни / 9 нощувки
Транспорт: Самолет

Дати:   15.05.2019 г.
 

Принтирай
 
 

ПРОГРАМА

Ден 1 / 15.05
Пристигане в пролетен Ереван, разположен в Араратската долина. Трансфер и настаняване в хотела. Нощувка в Ереван

Ден 2 / 16.05
Закуска. Екскурзия в столицата на Армения, Ереван – Площада на Републиката, Операта, Каскадата с пеещите фонтани, Северния булевард.
Ще се разходите по Площада на Республиката с пеещите фонтани, ще се любувате на великолепната панорама на град Ереван от високия комплекс Каскад, който е една от любимите забележителности на града.
Турът продължава в Ечмиадзин – център на Арменската Апостолическа църква, резиденция на Католикоса на всички арменци. Там се намира и Катедралния събор Ечмиадзин. Ще разгледате Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО.Според легендата, първият патриарх Григор Лусаворич (Просветителя) видял в съня си, как Христос, се спуснал от небето с огнен чук в ръка и показал мястото, където да бъде построен храм. На това място в 303 година, където се намирал древен езически храм били положени основите на църква. Именували я Ечмиадзин, което на арменски означава «мястото, където се е спуснал Единородния ». През 2001 г., когато Армения празнувала 1700 години от приемане на христианството, Папа – Иоанн Павел II донася в Армения и дарява мощите на първия арменски Католикос. Петсотин години мощите на Свети Григорий Просветителя се съхранявали в Неапол, а сега се намират в катедралния собор Ечмиадзин. На територията на Ечмиадзин се намират още три древни храма. Според легендата тези храмове са построени в чест на жените мъченици – първите християнки, бягащи от Рим, спасяващи се от преследованията на императора. Това са храмовете: Сурб Рипсиме, Сурб Гаяне и Сурб Шогакат.
Турът продължава с екскурзия в Ереванския Конячен Завод (производител на бренда АРАРАТ), по време на тура ще получите уникалната възможност:
 • Да посетите музея на завода, да се запознаете с легендата за арменския коняк, ще узнаете какви са били коняците Арарат преди 100 – 120 години, кой е обичал да пие тази съживяваща напитка и какви отличия и медали днес украсяват приказната легенда.
 • Ще посетите цеха, където отлежава напитката, ще научите в какви условия се съхранява коняка, ще узнаете кой от видовете притежава своя собствена, именна бъчва и ще се насладите на неповторимия аромат в хранилищата.
 • Ще изживеете незабравими минути в залата за дегустации, наслаждавайки се на превъзходнен вкус и наситен аромат на видовете коняци.
След екскурзията свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 / 17.05
Закуска в хотела. Извънградска екскурзия. Ще посетим храма Гарни и Монастира Гегард.
Армения е удивителна страна! Тук, за да видиш величествените планини — не е нужно да пътуваш през девет царства. Древните, не, даже най-древните храмове — са близко. Вълшебната природа — е на всякъде. До Гарни е близко, а до нашата първа спирка — Арката на Чаренц, още по близо. Тази Арка е била построена като наблюдателна площадка през 1957 году, в чест на арменския поет Егише Чаренц. Говорят, че той много обичал тези места, и често е бил… Масис — така арменците са назовали своя легендарен връх. Всички пътеводители твърдят, че Арката — е раскошната рамка на картина с изглед към Арарат.

Гарни — единственият исторически паметник в Армения, датиран над 2000 години, той помни времена на римляни и езичници. Въпреки, че тези земи са били част от в Араратското царство, или — Урарту, както се е наричало мястото, много преди римляните. Три хиляди години назад, това царство е било силно и могъщо. С тази сила всички са се съобразявали!
Гарни — не е просто храм. Това е цял комплекс — изграден в близост до светилище, в което се покланяли на бога Слънце, имало е царски дворец, бани и помощни помещения за обслуживащия персонал , и всичко това - было защитено с крепостна стена.
Строителството на крепостта започнало още във втори век до н. е., и продължило с дострояване и усъвершенстване до периода на ранното средневековие. Арменските владетели я направили, наистина непристъпна. Цитаделата ги защитавала от чуждоземни завоеватели повече от 1000 години. Гарни е гордо изправен на върха на триъгълен нос, над дълбока пропаст, в скалите към берега на река Азат.
Към края на тура, пристигане в Гегарде (в превод Манастир Копие) — именно тук се пази накрайника на знаменитото копие на Лонгин, донесено от самия апостол Фадей. Сега накрайника се съхранява в музея на Ечмиадзин. И даже в толкова древната, изобилстваща от артефакти, светини и сакрални цености Армения, Гегард стои горд и недосегаем. Столетия е бил дом за реликви, и е равен по ценност само на Свещения Граал, обвит в множество легенди!
Най ценни в Гегард са вътрешните храмове, които не виждаме — те са вдълбани в скалите. В скалните църкви усещането е потресаващо — тъмнина, в църквата Авазан шуми ручей, потекъл от извор, сключени тавани и почернелите стени. Колони, грубо изсечени от скалите, подържат мощен скален свод. Странните рисунки, отличната акустика и удивителните барелефи на грубо отдяланите стени — всичко това изглежда загадъчно и вълнуващо.

Ден 4 / 18.05
Закуска. Отпътуване за екскурзия до езеро Севан. Утрото започва с посещение на езерото Севан – перлата и един от символите на Армения. Който не е бил на брега на това чисто езеро, е трудно да получи пълна представа за Армения. Лазурно-синия цвят на водата, особено в тези места, където златно – пясъчният плаж създава впечатление, че сте сякаш някъде на Малдивите. Още повече, че от единя бряг трудно ще видиш другия. А в действителност – вие дищате свежия планински въздух на Армения и се любувате на пейзажите на езерото Севан. И започваш да разбираш защо местните жители често наричат любимото езеро "море". Даже не е важно на колко години сте! Главното е — да усетите цялата прелест на езерото, сгушено сред живописните хълмове. Това място е рай за художнци, музиканти и поети през цялата година. Ще посетим прекрасен паметник на архитектурата — манастира Севанаванк, основан през 874 година от княгиня Сюника и принцеса Мариам Багратуни. Манастирът е расположен на полуостров. Две църкви живописно украсяват ниските хребети на полуострова — голямата църква Св. Апостоли и малката — Св. Ованес Мкртича (Иоан Кръстител).
Севан — красота, създадена от природата! За тази красота може много да се пише. Най добре е просто да се види и всеки да разкрие за себе си Армения от друга, нова страна.

Ден 5 / 19.05
Закуска. Свободно време за покупка на сувенири. Трансфер до летището в Ереван. Полет до Техеран в 16.45 ч. Трансфер до хотела. Настаняване и нощувка.

Ден 6 / 20.05
Закуска. Трансфер до летище Техеран за полет Техеран - Шираз. Пристигане в Шираз и посрещане на летището. Започва екскурзията в града, люлка на персийската култура. Град Шираз е разположен в южната част на Иран. Населяван е от приблизително 1.5 милиона души, като по този критерий се нарежда на шесто място в страната.

Считан е за една от най-старите провинции на Древна Персия, и дълго време е бил важен търговски център в региона. Шираз често е наричан градът на поетите, виното и цветята, като много иранци го определят и като град на градините, благодарение на големия брой плодови дръвчета.
Градът е център на електронната и нефтената промишленост. Но по-интересни са традициите в тъкането на килими, изработката на сребро и инкрустирани мозайки.
Ще посетите и интересната Петъчната джамия от X век, гробниците на Хафез и Саади, както и цитаделата на хан Карим. Сградата Киан е построена по времето на Кир II, като е считана за основна забележителност в града. В града има красиви градини с рози и портокалови дръвчета. Една от най-красивите и забележителни градини, несъмнено е Ерам. Нейната история датира от времето на Селджуците, когато там са пребивавали кашкайски номадски племена. Цитаделата на Карим Хан (Арг-е Карим Хан) е разположена в центъра на град Шираз. Тя е била домът на Карим Хан (основателят на династията Занд) и неговото семейство.
В града може да се видят още джамията Шах Чераг, където е погребан Амир Ахмад Ибн Муса Ал-Кадхим, познат като Шах Чераг, брат на Имам Реза. Храмът е построен след 11-ти век и е бил реновиран по времето на Сефевидите. През годините преживява разрушения при редица земетресения и е ремонтиран многократно. Портата на Корана, банята, джамията и базарът Вакил, историческата къща Кавам (Наранджестан-е Кавам), както и разбира се джамията Насир-ол-Молк, са сред най-известните забележителности на града. Нощувка в Шираз.

Ден 7 / 21.05 / Шираз – Исфахн
След закуска, освобождаване на хотела. По пътя към Исфахан ще посетите древните Пересполис, Некрополис, Пасаргад.
На около 50 километра преди Шираз е най голямата историческа забележителност на Иран - древната столица на Персия, Персеполис. По пътя за Персеполис, ще посетите и Портата на Корана, а в Персеполис и Некрополис – гробниците на Ахаменидските династии - гробницата на Великия Кир (Куроша) - основателя на ахаменидската династия. Посещение на Пасаргад - първата столица на Ахаменидите.
Смята се, че градът е бил построен 515г. преди новата ера от Дарий 1ви. Когато Александър Македонски завладява древната столица, дали поради пиянска свада или заради жена, градът бил опожарен до основи и останките са засипани с 8 метра пепел. Нощувка в Исфахан.

Ден 8 / 22.05 / Исфахан
Исфахан (Isfahan) е разположен на около 340 км южно от Техеран. Градът е столица на провинцията Исфахан и е третият по големина град в Иран. Населението на града е 1 583 600 жители (по данни от 2006г.), а площта му е 106 179кв.км. Исфахан е известен със своята ислямска архитектура, много красиви булеварди, закрити мостове, дворци, джамии и минарета. Една от най – големите забележителности е градския площад на имамите, е част от световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.
Исфахан е един от най-красивите ирански градове. Шах Аббас Велики премества столицата тук през 1598 г. и застроява наново един вече процъфтяващ търговски център, като витрина на богатата династия на Сафавидите; дори днес, много от градските джамии, дворци, пазари, мостове, широки булеварди и обществени паркове отразяват славните дни на неговия трийсетгодишен строителен апогей – един от най-големите световни експерименти в градското планиране.

Най-голямата забележителност от векове и сега, е площад „Имам“ (или „Наяш-е Джахан“, „Образът на света“), просторно и елегантно обществено пространство, оградено с редици от арки и с две от най-красивите джамии в шиитския ислям. От южната страна е джамията „Имам“ (или Шах джамия), с лукообразен купол, минарета и високи арки на входовете (айвани) покрити със сложни мотиви от сини плочки и с неотстъпващ по разкош интериор. Откъм източната страна е джамията „Шейх Лотф Аллах“, с изящен купол в светлобежово и синьо, украсен с деликатна ажурна мозайка от лози и цветя. Срещу нея, от запад, е дворецът „Али Капу“, където шах Абас можел да посреща местните и чуждестранни сановници, или да се наслаждава на концертите в музикалната стая, с нейната серия от сводове, изкусно подсилващи акустиката. От северната страна е големият, сводест покрит пазар, който се простира на почти километър и половина и все още предлага много от произведенията на изкуствата и занаятите, които шах Абас някога покровителствал, за да подсили икономиката на този стар търговски кръстопът: килими, кована мед, керамика, ръчно щамповани тъкани, рисувани миниатюри, бродерия. Зад него лежи куполът на Джамех (Петъчната) джамия, датираща от първата златна епоха на Исфахан през 11-и век, под властта на селджукските турци – сграда, свързана с великия поет и учен Омар Хаям. Главният местен булевард, „Чахар Бах“, някога е преминавал сред величествени павилиони и градини. Той води до монументалния мост „Си-о-Се“ (Мостът на 33-те арки), построен през 1599-1602 г. над широката река Зайанде, която прорязва южния край на града. Нокувка в Исфахан.

Ден 9 / 23.05 / Исфахан - Абяне - Кашан - Техеран
След закуска, турът продължава към село Абяне. Когато арабите нападат Персия през 7-и век, някои последователи на зороастризма бягат в околните планини и пустини, за да се спасят от насилствената ислямизация. Част от тях намират убежище в дългата и тясна долина на Каркаските планини, където бегълците са построили няколко селища, а Абяне е едно от последните оцелели такива, където жителите още са облечени в древните одежди. Жените ходят с цветни дрехи и дълги бели шалове, украсени с бродерии на цветя, който покриват косата и раменете им. Това село е жив културен музей. Абяне се намира в подножието на планината Каркас на 70 километра югоизточно от Кашан в иранската провинция Исфахан. Древното село е построено от тухли от кал, уличките са тесни, а прозорците са с решетки. Интересното е, че цветът на къщите, както и на планините над тях е подчертано червен. Това се дължи на съдържанието на железни оксиди в почвата на планините, от която са направени къщите. В последните години постоянно живущите в селището са по-малко от 250 души, основно възрастни хора. Най-впечатляващата сграда в Абяне е джамията Джаме от 11-и век. Друго интересно място е зороастритският храм, а, освен него, има и три замъка, място за поклонничество и две други джамии.

Пътят ни продължанва към Кашан. Разположен е на 941 m надморска височина в Иранското плато, на 145 km северно от град Исфахан и на 190 km южно от столицата Техеран. Селището съществува още от протоеламската епоха като са запазени останки от III хилядолетие пр.н.е.

Освен с килимите, Кашан е известен с производството на коприна и „каши“ - керамични плочки, наричани така, заради името на града – Кашан. Между 12-ти и 14-ти век, Кашан е важен център за производство на висококачествени керамични съдове и плочки. Градът е красив оазис, намиращ се на пътя Кум – Кашан и на покрайнините на пустинята Деще Кевир. Градът е известен със своите текстилни продукти, керамични плочки, розова вода (Голаб) от розовите полета на Гамсар. Той е и един от най-популярните археологически градове в централен Иран, тъй като датира отпреди 7000 г. Много историци и пътешественици наричат Кашан, „портата към световната цивилизация“. Кашан процъфтява главно през епохата на Селджуците и Сефевидите. Това е любимият град на шах Абас I Велики. Той разкрасява града и искането му е да бъде погребан там. Разхождайки се по малките улички на града, човек може да види красиви стари сгради с тухлени стени.

В Кашан ще посетите комплекс Фина, включащ градина, баня и базар. Отпътуване за Техеран. Вечеря и кратка почивка в Техеран.

Ден 10 /24.05 /
В 00:01 ч.: трансфер до летището за полет до България.

Цена на човек в двойка стая – 3476.00 лв.

Доплащане за настаняване в единична стая – 505.00 лв.

Пакетната цена включва:
1. Саболетни билети с включени летищни и горивни такси и 20 кг. чекиран багаж;
 • 15.05.2019 – София – Москва – Ереван
 • 19.05.2019 – Ереван – Техеран
 • 20.05.2019 – Техеран - Шираз
 • 25.05.2019 – Техеран – Москва – София
 • Медицинска застраховка с асистанс и покритие 30000 евро.

2. На територията на Армения:
 • Трансфер летище – хотел – летище в Ереван
 • Транспортно обслужване по програмата
 • Екскурзоводско обслужване
 • Всички екскурзии по програмата
 • Настаняване в 3 звезди хотел в Ереван,
 • 4 нощувки със закуски
 • Дегустация 2 вида арменски коняк
 • 1 обяд
 • Майсторски клас за печене на лаваш / хляб
 • 1 вечеря в ресторант с национална шоу програма
 • Входни такси и билети по програмата.

3. На територията на Иран:
 • Трансфери летище – хотел – летище в Техеран
 • Трансфер летище Техеран за полет до Шираз
 • Транспортно обслужване по програмата
 • Екскурзоводско обслужване
 • Всички екскурзии по програмата
 • Настаняване в 3 звезден хотел в Исфахан и Техеран
 • 1 нощувка със закуска в Шираз
 • 2 нощувки със закуски в Исфахан
 • 1 вечеря в традиционен ресторант в Техеран
 • 1 нощувки със закуски в Техеран
 • Входни такси и билети по програмата
 • Визова подръжка за Иран.

Пакетната цена НЕ включва:
 • Разходи от лично естество;
 • Обяди по време на пътуването – заплащат се на място по желание;
 • Бакшиши за местният екскурзовод и шофьор – по 5 долара на ден на човек (заплащат се на място).

Полетна информация:
SU 2061 N 15MAY SOFSVO HS1 1225 1535
SU 1862 N 15MAY SVOEVN HS1 1715 2105
SU 513 N 24MAY IKASVO HS1 0330 0555
SU 2060 N 24MAY SVOSOF HS1 0820 1135


Необходими документи за записване :
• международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане от екскурзията
• четири снимки в паспортен формат
• за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители!
• Депозит в размер на 1200.00 лв. на човек
• Доплащане до 35 работни дни преди датата на отпътуване

Пътуването е без медицински изисквания за имунизации!

• Минимален брой туристи: 15 човека

• Срок за уведомление на недостигнат брой: 15 дни преди датата на отпътуване

• При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна!

• ТО си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост!

Туроператор Пиринтурист 2000 ООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в ЗАД”АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ” със застрахователна полица № 13160181320000002 от 10.03.2018/2019


Обща информация

Република Армения се намира в Югозападна Азия. Граничи с Турция на запад, Грузия на север. Има общи граници и с Азербайджан на изток и с Иран на юг. Възниква през 6 век пр. н. е. на територията на Мала Азия. Армения е първата държава, която приема християнството като официална религия (301 г.). Днес в тази планинска страна можете да видите множество църкви, катедрали и манастири с невероятна архитектура, повечето от които датират от Х-XI в., златния век на Армения. В Ереван се намира библиотеката Матендарам, която съдържа една от най-богатите сбирки от древни ръкописи.

Климат - континентален
Средни температури - януари (-5,-6°С); юли (20, 25°С)
Официален език - арменски
Столица - Ереван
Най-голям град - Ереван
Валута - Драм (AMD)
Население - 2 982 904 души (2005)
Етнически състав - фарменци - 93,3%; кюрди - 1,7%, руснаци - 0,7%, украинци - 0,4%, асирийци - 0,4%.
Религия – християни - 96,9%; йезиди - 1,4%, други - 1,7%.
Часова зона UTC +4
Телефонен код +374
Internet TLD .am

Иран (Iran), официално наричана Ислямска република Иран, е държава в Западна Азия. Иран се нарежда на 18-то място по големина със своите 1 648 195ка.км., а населението й е над 70млн. Души. Името Иран влиза в употреба през 1935 г., като преди това страната е известна като Персия. В превод името й означава "Земя на арийците".

Иран е 18-та по големина страна в света по отношение на площта си – 1 648 195 км ², а населението й е над 70 млн. души. Иран има специално геостратегическо значение, поради разположението си в Близкия изток и Централна Евразия. Страната граничи на север с Армения, Азербайджан и Туркменистан. Други северни съседи на страната са Казахстан и Русия. Иран граничи на изток с Афганистан и Пакистан, на юг с Персийския залив и залива на Оман, на запад с Ирак и на северозапад от Турция. Техеран е столицата, най-големият град на страната. Градът е политически, културен, търговски и индустриален центъ. Иран заема важно място в международната енергийна сигурност в световно икономчески аспект, като резултат от големите й резерви на нефт и природен газ.
На какво да обърнете внимание: „Газ“ е името на местния специалитет – нуга халва с шам фъстък и други ядки.
Полезни съвети: Мъжете и жените обичайно не се ръкуват при запознаване.
Практическа информация:
В Иран съществуват строги норми на облекло и поведение.
Дамите следва да носят дрехи с дълги ръкави, главата да е покрита с шал през цялото време, а върху панталоните да се носи дълга дреха (тип туника), която да покрива краката до коленете. Мъжете да не носят къси панталони, ризи с къс и дълъг ръкав, потници - забранено!
Носете си пари в брой - евро или долари, кредитни карти не могат да бъдат използвани, само на някои базари.
Много музеи в Иран са затворени в понеделник и на официални празници
Препоръчителен период на пътуване: пролет, есен

Климат – сух, полусух субтропичен
Официален език - персийски
Столица - Техеран
Най-голям град - Техеран
Валута - риал (IRR)
Население – 74 196 000 души (2009)
Етнически състав - персийци - 65%, азери – 16%,кюрди - 7%, лури – 6%, балучи - 2 % и туркмени - 1%
Религия – ислям
Часова зона - IRST (UTC+3:30)
Телефонен код 98
Internet TLD .ir


Този сайт е рекламен. Информация, съгласно чл. 28, ал. 2 от ЗЗТ може да получите в нашите офиси.