Начало
 
 
Атлас Тренинг
 
 
Самолетни билети онлайн
 
 
Проект ОПРЧР
 
 
Конгресен туризъм
 
 
Екскурзии
 
 
Почивки
 
Екскурзии
Екскурзии
Казахстан и Узбекистан – две държави от пътя на коприната
 

Маршрут:  София – Истанбул – Алмати – Тараз – Шимкент – Шаулдер – Туркестан – Шимкент – Ташкент – Самарканд – Бухара – Ташкент – София

цена от
4330 лв.
10 дни / 9 нощувки
Транспорт: Самолет

Дати:   14.09.2019 г.
 

Принтирай
 
 

Историческият път на коприната, съединяващ Изтока и Запада и станал причина за
възникването на много уникални градове, които ще посетите
по време на този увлекателен тур

ПРОГРАМА

Ден 1 / 14-15.09 / Алмати, Казахстан
В 14:00 ч.: среща на Летище София, Терминал 2 за отпътуване по програмата София – Истанбул – Алмати.
Ранно пристигане в Алмати – южната столица на Казахстан. Посрещане на международното летище. Трансфер до хотела. Ранно настаняване. Почивка.
В 15:00 ч.: екскурзия „Медео и Чимбулак“.
Ще се запознаете със спортните, културните и административните райони в града и ще посетите едно уникално място, където се намира най-голямата в света високопланинска ледена пързалка.
В 18:00 ч.: вечеря в ресторант, в национален стил, в Казахауил.

Ден 2 / 16.09 / Алмати – Тараз, Казахстан
Закуска и напускане на хотела.
Екскурзия в град Алмати /6 ч./.
Турът започва с обзорна екскурзия в централната част на града, по време на който ще се запознаете с историята на възникването и развитието на южната столица, с нейните забележителности. Ще имате възможността да станете част от любимото място на алматинци – Зеления пазар, където никой не успява да се въздържи от покупка, слушайки подканящите викове на продавачите. Това е уникална възможност да се слеете с живота и ароматите на истинския източен пазар, неговите ярки цветове и ухания, и най вече, в истинската завладяваща търговия. Може да купите уникални произведения на източното сладкарско изкуство. Не забравяйте да се пазарите ...
Екскурзията продължава в еднин от най старите паркове на града - Парка на 28-те гвардейци-панфиловци, ще видите един от най красивите архитектурни образци в света на строена от дърво сграда - Свето-Вознесенския катедрален храм, ще посетите Мемориала Слава и Вечният Огън, построени в памет на борците загинали за независимостта на страната.
Екскурзията продължава в планината Кок-Тобе, до която ще пътуваме по виещ се планински път. На тази планинска височина е разположена най -високата телевизионна кула в света, ако се изчислява от морско равнище/. Както сами ще се уверите – телевизионната кула се вижда от всяка точка на града. След обяд, ще се разходите през парка, за да се полюбувате на великолепната панорама на града от специално оборудована наблюдателна площадка, а също и да посетите магазин за национални сувенири.
Трансфер до ж/п гарата. Отпътуване за Тораз с нощен влак. Нощувка във влака.

Ден 3 / 17.09 / Тараз – Шикмент, Казахстан
Пристигане и посрещане в Тораз.
Екскурзия: мавзолей "Карахана", баните Кали Юнус, историческия комплекс "Тектурмас".
Тораз е един от най древните градове в Казахстан, руини от града са скрити под строителството на новия град. Тораз също така е и древен и най голям търговско-административен център по пътя на коприната VII – VIII векове, от преди 2000 години. В Тораз и неговите околности се намират повече от 70 паметници - археологически, исторически, архитектурни и монументални. Един от тези уникални паметници от времето на средновековната архитектура от ХІ – ХІІ в. е - мавзолейя на Айша-Биби – единственият паметник не само на територията на Казахстан, но и на цяла централна Азия, който изцяло е облицован с дантелена теракота и е паметник на световното културно наследство ЮНЕСКО, вписан е като особено ценен историко-архитектурен паметник за човечеството.
Отпътуване за Шимкент. При напускане на града, по пътя – кратък престой за посещение на архитектурните памятници от XI-XII в.: мавзолеите "Айша-Биби" и "Бабаджи хатум". Пристигане в Шимкент.
Настаняване в хотела. Нощувка в Шимкент.

Ден 4 / 18.09 / Шимкент - Шаулдер - Туркестан - Шимкент, Казахстан
След закуска, освобождаване на хотела. Отпътуване за Отрарски район, село Шаулдер.
Екскурзия: природно – исторически музей «Отирар», мавзолей «Аристан баб» (на учителя и духовника Ходжа Амин Ясави), археологическите раскопки на стария град Отрар.
Отрар е градът, където се е родил и живял средновековния философ и учен Ал Фараби. Като населено място Отрар е основан в IV веке до н.е. Този център на занаятите и търговията е бил основен пункт по пътя на керваните от Източна Европа към Китай.. В края на 13 век монголските войски разрушили града до основи. Но, въпреки катастрофалните поражения, Отрар бил възстановен от пепелта и като птица Феникс и за сравнително кратко време бил възстановен. До наши дни са съхранени останки от крепостните стени и централната порта. Общата площ на разкопките е 10 кв.км.
Пристигане в Туркестан.
Екскурзия: архитектурно – историческия комплакс «Азрет-султан», мавзолея на Ходжа Амин Ясави, стария град Туркестан, некропола, фрагмент от крепостната стена, крепосттната стена с портата, банята, подземната джамия Хилвет.
Туркестан е бил основан около 500 г от н. е. на кръстопътя на керванните пътища от Самарканд, Бухара и Хива до северен Казахстан. Един от най-древните градове на Казахстан. През 10-ти век. е наречен Шавгар, по-късно Яса. Градът е бил известен като духовен и политически център на тюркоезични народи и през XVI-XVIII в. и се явявал като столица на Казахското ханство. Град Туркестан получил световна известност благодарение на проповедната дейност на прославения суфиски шейх и философ Ходжа Ахмед Ясави, който бил погребан тук в малък мавзолей през 1166 година. Сега съществуващият мавзолей е построен 233 години след смъртта на философа и е построен по заповед на пълководеца Тамерлан. Мавзолеят и до сега е съхранен като шедьо на средновековната архитектура, а също и място за поклонение на хиляди мюсулмани. Мавзолейният комплекс Ходж Ahieda Yasavi- представлявя огромна правоъгълна сграда със силно извит портал, фланкиран от две кули, основен салон, мавзолей, джамия, библиотека и други обекти. Куполите са украсени с остъклена тюркоазена тухла, фасади с надписи Kufic, интериори с плочки, сталактити и декоративни картини. Според легендата, всички опити да се възстановят стените на стария мавзолей се увенчавали с неуспех: по една от версиите силни бури го разрушавали, по друга версия – появало се митично животно - зелен бик, който разрушавал всичко новопостроено. В съня си Тамерлан говорил със светец, който му казал, че първо е нужно да се построи мавзолей върху могилата на Аристан-Баба (учителя и духовнния наставник на Ходжа Ахмед Ясави, а след това над могилата на самия Ходжа Ахмед Ясави, което Тамерлан и направил. Затова, и днес поклонниците първо посещават мавзолея на Аристан-Баб, а след това мавзолея на Ходжа Ахмед Ясави. Поклонниците твърдят, че три посещения на мавзолеите в Туркестан се разняват на малък Хадж в Мека.
Отпътуване за Шикмет. / 170 км./
Вечеря в ресторант в национален стил.
Нощувка в Шимкент.

Ден 5 / 19.09 / Шимкент, Казахстан - Ташкент, Узбекистан
Закуска в хотела и освобождаване на стаите. Преминаване на казахстано-узбекската граница, пункт Жибек Жоли.
След гранична и митническа проверка, среща с представителите на узбекските партньори. Трансфер и настаняване в хотела.
Екскурзия в Ташкент – столица на Узбекистан, и най-голям град в Средна Азия.
Турът в съвременен Ташкент включва: площада на Независимостта, площада Амир Тимур, мемориала на жертвите на Втората Световна война, мемориалния комплекс "Мъжество", Националния музей за приложни изкуства на Узбекистан, Театъра за опера и балет „Алшер Навои”. Време за обяд в местен ресторант.
След обяд разглеждане на забележителностите на стария град: посещение на комплекса Хазрати Имам, състоящ се от Медресе на Барак-хан (XVI в.), Мавзолея Кафал Шаш (XV в.), Джамията Муйи-Мубарак, където се съхранява знаменития Коран на халиф Осман (VII в.) и златните коси на Пророк Мухамад; Джума джамия на Хаджи Ахрар Вали или джамията Медресе Кукелдаш (XVI в.). Покупки на пазара ЧОРСУ и в сувенирните дюкянчета. Вечеря в ресторант с национална кухня. Нощувка.

Ден 6 / 20.09 / Ташкент - Самаранд, Узбекистан
Закуска. В 07:00 трансфер от хотела до жп гарата. Скоростният влак «Афросиаб», отпътува от Ташкент в 08:00 и пристига в Самарканд в 10:10 (300 км.). Ще ни посрещнат екскурзовод и шофьор, които ще ни придруждават по време на тура.
Целодневна екскурзия в Самарканд: Площад Регистан, който смайва всеки гост на града с размерите си и с уникалната си изработка. Неговите цветни геометрични фигури пленяват с изящество и перфекционизъм. Площадът се състои от Медресето на Улугбек (XV в.), Медресето на Шер - Дор (XVII в.), Медресе на Тил - Кори (XVII в.), Мавзолея на Гури Емир – гробницата на Тамерлан (XIV-XV в.), Обсерваторията на Улугбек (XV в.) и музея на историята «Афрасиаб», който смайва всеки гост на града с размерите си и с уникалната си изработка. Неговите цветни геометрични фигури пленяват с изящество и перфекционизъм.
Вечеря. Нощувка.

Ден 7 / 21.09 / Самаранд - Бухара, Узбекистан
След закуска, екскурзията продължава с посещение на джамията Хазрет-Хизра - ислямски светец и вечен странник. Почитали го като светец, който бил способен да дарява богатство и късмет на хората от далечни страни (XIX в.), главната джамия Биби-Ханъм, получила иметто си в чест на главната жена на Темерлан (XIV в.), Архитектурния комплекс Шахи Зинда (Живият цар) - Мемориала на склона на хълма Афросиаб, свързан с името на Кусам Ибн Аббас – братовчед на пророка Мухамед (XI - XVв.). Ще посетите и Сиабския пазар, за да купите сувенири и от прочутите источни сладости.
Време за обяд.
В 14:00 отпътуване за Бухара (280 км., 4 ч). Пристигане в Бухара и настаняване в хотел. Вечеря. Свободно время. Нощувка.

Ден 8 / 22.09 / Бухара, Узбекистан
Закуска. Предстои екскурзия в историческия център на Бухара, включен в списъка на световното културно наследство ЮНЕСКО. ХХ век все още не е дошъл в Стария град на Бухара. Подобно на Самарканд и Хива, Бухара е един от градовете по легендарния Път на коприната, но за разлика от своите съседи, той не се разраства в модерен град (като Самарканд).
Старият град на Бухара е един оживен, магнетичен център. Към 150 са защитените сгради, а свръхстарателната им реставрация не е стигнала доникъде засега. Джамията от ХІІ в. „Калан“ и 1000-годишният мавзолей „Исмаил Самани“ са някои от архитектурните забележителности, но в по-голямата си част Старият град е оформил своя лик през ХVІ в., когато Бухара е била столица на ханството Бухара. От десетките кервансараи и пазари, 100 медресета (ислямски училища) и 300 джамии, които изпълват пустинния град тогава, днес са оцелели немалко, в различни стадии на разрушение и съхранност.Ще посетим: Крепостта с арката – град в града (IV в.), Джамията Боло Хаус (начало XX в.), Мавзолея на Саманидите (гробница на представителите на династията на Саманидите от края на IX в. – началото на X в.), Архитектурния ансамбъл Пои-Калон (Пиедестал на Великия), религиозното сърце на Священна Бухара, състоящо се от минарето Калян (XII в.), джамията Калян (XII в.) и медресето на Мири-Араб (XVI в.), Медресето на Улугбек (1417 г.), Медресето Абдул Азиз Хана, джамията Магок-Атори (XII-XVIв.), Ансамбълът от сгради Кош-Медресе, две противоположно построени библиотеки на Мадари-Абдуллахан (майката на Абдуллахан) и медресето на Абдуллахан, сградите Ляби Хауз (XIV-XVII в/) и Медресето Нодир - Диван - Бег. Време за бяд и вечеря.Свободно време за опознаване на живота и културата на Централна Азия по – отблизо – разходете се из задните улички, из които козите имат неофициално право на път, децата палуват, а старците пълнят чайните и играят подобната на табла игра шешбеш.
Нощувка.

Ден 9 / 23.09 / Бухара - Ташкент, Узбекистан
Закуска. Напускане на хотела в 12:00. Извънградска екскурзия в лятната резиденция на последния емир на Бухара - Ситораи Мохи-Хоса. Това е уникална постройка, в архитектурата на която се съчетават източни и руски елементи на декора. Екскурзията продължава в мавзолея на Бахоуддин Накшбанди. Свободно време. Прощална вечеря. Трансфер до Летище Бухара. Полет до Ташкент (605 км, 1 ч. 45 мин.).
Посрещане на Летище Ташкент и настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 10 / 24.09 / Ташкент, Узбекистан
Ранна закуска. Трансфера до летището за полет до България. Пристигане в София. Край на програмата.

Цена на турист, настанен в двойка стая – 4330.00 лв.

Доплащане за единична стая – 470.00 лв.

Настаняване:
Град Хотели Нощувки
Алмати Ibis 3* 1 /+1ранно настаняване/
Шимкент Shymkent 3* 2
Ташкент Shodlik Palace 4* 1
Самарканд City 3* / Arba 3* 1
Бухара Fatima 3* / As-Salom 3* 3

Цената включва:
 • Транспорт – самолетни билети София – Алмати, Ташкент – София;
 • Самолетен билет за полет Бухара – Ташкент;
 • Трансфери и транспорт по програмата;
 • Настаняване в хтели по програмата, Стандартни стаи с 2 легла;
 • Екскурзии според програмата, с екскурзовод на руски език;
 • Всички входни такси за обекти по програмата;
 • Хранене – закуски и вечери;
 • Вода 1 л. на човек, на ден;
 • ЖП билети за скоростния влак;
 • Медицинска застраховка за периода на пътуване;
 • Визова подкрепа и регистрация на територията на РУзбекистан;
 • Водач/ преводач от фирмата.

В стойността на тура НЕ са включени:
 • Лични расходи неупоменати в програмата;
 • Бакшиш;
 • Такса за фотографиране, където се изисква.


DEPARTURE: SOFIA, BG (SOFIA), TERMINAL 2 14 SEP 16:05
DEPARTURE: ISTANBUL, TR (ATATURK), TERMINAL I - 14 SEP 20:25
ARRIVAL: ALMATY, KZ (INTERNATIONAL) 15 SEP 04:45
DEPARTURE: ISTANBUL, TR (ATATURK), TERMINAL I - 14 SEP 20:25
ARRIVAL: ALMATY, KZ (INTERNATIONAL) 15 SEP 04:45
DEPARTURE: TASHKENT, UZ (INTERNATIONAL), TERMINAL 2 24 SEP 09:00
ARRIVAL: ISTANBUL, TR (ATATURK), TERMINAL I - 24 SEP 12:20
DEPARTURE: ISTANBUL, TR (ATATURK), TERMINAL I - 24 SEP 13:50
ARRIVAL: SOFIA, BG (SOFIA), TERMINAL 2 24 SEP 15:10

Забележка:
• Допълнителните услуги, екскурзии и входните такси към тях, невключени в пакетната цена, се заявяват предварително и се заплащат в брой в офиса на фирмата или по банков път при крайно плащане.
• Срок и начин на плащане: 1200.00 лв. депозит при записване, останалата сума се заплаща не по-късно от 45 дни преди датата на отпътуване по банков път или в брой
• Необходими документи: Международен паспорт валиден не по-малко от шест месеца от датата на отпътуване; За деца до 18 г.: международен паспорт, нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие, Копие от акта за раждане, Копие от страницата със снимката в паспорта
• Допълнителни паспортни и санитарни изисквания - няма
• Минимален брой за осъществяване на пътуването - 12 туристи;
• Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 35 работни дни преди датата на отпътуване
• Туроператорът си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти!
• Всички упоменати часове са приблизителни.


Този сайт е рекламен. Информация, съгласно чл. 28, ал. 2 от ЗЗТ може да получите в нашите офиси.